Nyetablerte bruker stadig mer til renteutgifter

Enslige nyetablerte som kjøper leilighet, bruker 20 prosent av sin lønnsinntekt etter skatt til renteutgifter. Det er en økning på 17 prosent fra fjoråret, viser det siste boligbarometeret.

– Norske husholdninger bruker fortsatt en begrenset andel av inntektene til betjening av boliglån, men den stadig høyere belåningen medfører at betjeningsevnen svekkes på tross av lave renter og god vekst i disponibel inntekt, sier Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Han påpeker at myndighetenes varslede innskjerping i bankenes lånepraksis i kombinasjon med husholdningenes svekkede betjeningsevne vil kunne endre prisbildet framover.

Stigning på 0,4 prosent

For september steg boligprisene med 0,4 prosent sammenlignet med august, viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk. Tradisjonelt har september vært en «flat» måned i boligmarkedet.

Boligprisene lå totalt i september 0,4 prosent høyere enn i august, men justert for sesongvariasjoner endte altså prisene 1,0 prosent høyere.

Sammenlignet med boligprisene i september 2010 har prisene økt med 9,7 prosent.

Eneboligmarkedet har den største prisveksten med 2,2 prosent fra august, mens delte boliger og leiligheter så å si er uendret.

Normal utvikling

Finansuroen i Europa og USA har hatt liten eller ingen innvirkning på det norske boligmarkedet. Prisutviklingen for august og september har vært som bransjen har forventet.

– Septembersalget i boligmarkedet følger den normale sesongutviklingen hvor det blir mindre prisvekst etter solid vekst i første halvår, sier Laugen til NTB.

Når det gjelder den videre prisutviklingen kommer han med en advarende pekefinger.

– Akkurat nå er det høy etterspørsel, men også mange som selger boligen sin. Likevel vil jeg advare mot en for stor optimisme i boligprisutviklingen, sier han.

Stor aktivitet

Det er stor aktivitet i boligmarkedet med en omsetningsvekst på 8 prosent hittil i år, sammenlignet med samme tidsperiode i fjor.

Formidlingstiden for boliger var 25 dager i september, som er tre dager færre enn måneden før. Boligene selges raskest i Oslo, Stavanger og Trondheim med kun 16 dagers liggetid. På bunnen ligger Tromsø med en gjennomsnittlig salgstid på 43 dager.