Jurist leder 22. juli-kommisjonen

Jurist Alexandra Bech Gjørv (45) er oppnevnt som leder av regjeringens 22. juli-kommisjon.

Disse er med i kommisjonen:

*Leder: Advokat Alexandra Bech Gjørv, Oslo

*Forsker Ragnar Line Auglend, Bergen

*Forsker og ambassadesekretær Laila Bokhari, Oslo

*Einar Skaarseth Enger, Rakkestad

*Generalløytnant Torgeir Hagen, Hamar

*Forhenværende politidirektør i København Hanne Bech Hansen, Hillerup, Danmark

*Professor Guri Hjeltnes, Oslo

*Avdelingsleder Linda Motrøen Paulsen, Stavanger

*Fylkeslege Karin Straume, Vadsø

Til sammen åtte andre medlemmer skal utgjøre kommisjonen, som skal gå igjennom beredskapen og hvordan alle nødetatene fungerte etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juni.

Blant de åtte er terrorforsker Laila Bokhari, professor Guri Hjeltnes og tidligere politidirektør i København, Hanne Bech Hansen fra Danmark.

I tillegg er både Forsvaret og helsevesenet representert.

– Litt folkelig sagt oppfatter jeg at vi skal besvare to hovedspørsmål: Hva skjedde egentlig 22. juli, og hva kan vi lære? sa Gjørv da hun ble presentert som kommisjonens leder fredag.

Den 45 år gamle juristen sier at hun aldri var i tvil om å takke ja til oppdraget da hun ble spurt:

– Det var åpenbart, for jeg hadde allerede tenkt tanken om jeg kunne bidra med noe. Arbeidet blir omfattende og vanskelig. Vi vil jobbe under stort press, og jeg vil lede arbeidet med ærefrykt for alle de berørte og for oppdraget, sa hun.

Hun sier at kommisjonen må undersøke alle beslutninger som ble tatt, og om andre beslutninger kunne ha avverget deler av tragedien.

– Da er det ikke til å unngå at vi må inn i enkeltpersoners vurderinger. Men kommisjonen har ikke mandat for å vurdere personlig ansvar, sa hun.

Kommisjonens arbeid skal etter planen legges fram 10. august neste år, men Gjørv utelukker ikke at resultatene gjøres kjent tidligere.

– Jeg vil raskt sammenkalle kommisjonen, og det første vi vil gjøre, er å lage en arbeidsplan. Vi vil da vurdere om det er forsvarlig å komme med delrapporter fra arbeidet, før den endelige rapporten kommer, sier hun.

– Tusenvis av mennesker over hele landet trenger omsorg og hjelp. For dem er det avgjørende å få svar på spørsmålet: Hva skjedde, og hvorfor skjedde det. Dette er også viktig for oss som nasjon. Vi skal lære av terrorangrepet. Målet er at det ikke skal skje igjen. Målet er større trygghet, sa Jens Stoltenberg da han fredag presenterte kommisjonen.

– Kommisjonens mandat er å kartlegge alle relevante sider ved hendelsesforløpet. Få fakta på bordet, usminket og ærlig. Det har en verdi i seg selv, sa Stoltenberg.

Statsministeren sier at kommisjonens sammensetning og mandat er utarbeidet i samarbeid med alle partiene på Stortinget.