Nord-Europas mest moderne

Arcus-Gruppens nye anlegg på Gjelleråsen blir Nord-Europas mest moderne for produksjon og distribusjon av vin og brennevin.

– Produksjonen er sikret mot brann og eksplosjonsfare. Det krever at anlegget er spekket med de mest avanserte sikkerhetsløsninger og kablingssystemer som ivaretar våre strenge krav, sier kommunikasjonssjef Terje Thurmann-Moe i Arcus-Gruppen AS.

De siste to årene har bygging av det nye Arcus anlegget skutt fart. Vedal Entreprenør gjennomfører prosjektet som en totalentreprise i samarbeidsmodell med Arcus.

Fabrikk- og lagerlokalene er plassert på en 110 måls tomt på Gjelleråsen, og er nærmeste nabo til Ringnes Bryggeri. Anlegget får en grunnflate på 46 000 kvadratmeter, noe som tilsvarer seks fotballbaner plassert ved siden av hverandre. Det inneholder blant annet et helt nytt prosessanlegg for brennevin, topp moderne tapperi og et distribusjonsanlegg med betydelig høyere automatiseringsgrad enn det selskapet har i dag.

Totalt investerer Arcus nærmere 1,2 milliarder kroner i sin nye storstue. Totalt kommer 400 mennesker til å ha sin arbeidsplass i de nye lokalene.

Nærhet til Oslo
Her forklarer Thurmann-Moe bakgrunnen for at Arcus-Gruppen valgte å flytte til Gjelleråsen.

– Det gamle Hasle-anlegget ble innviet i 1934, og til tross for tilbygg i 1979 og 1994 var det for komplisert og kostbart å drive. Vi solgte derfor hele anlegget til Høegh eiendom og Bunde eiendom i 2007. Vi var gjennom en lang prosess for å finne ny lokasjon for et topp moderne produksjonsanlegg for vin og brennevin. Valget falt til slutt på Gjelleråsen. Det var nærheten til Oslo og god infrastruktur som var avgjørende for valget.

Innen sommeren skal fellesbygget, kontorbygget, importlageret og plukklageret ferdigstilles og mot årsskiftet 2011/12 skal det meste være på plass.

– Målet er at all virksomhet på Hasle skal flyttes over til det nye anlegget innen sommeren 2012, sier Thurmann-Moe.

Strenge sikkerhetskrav
Alkoholproduksjon er eksplosjonsfarlig og krever høy grad av sikkerhet både når det gjelder adgang til anlegget og for de som arbeider der.

– Det nye anlegget er derfor bygd slik at det innfrir alle krav. Det omfatter bl.a. kabel, Ex-kapslinger og Ex-utstyr, sier Kjell Jensen, IT-sjef i Arcus-Gruppen. - Ex-kravene er ivaretatt i forhold til design av rom og datapunkter/områder. Risikovurderinger er foretatt og sluser / soner opprettet.

Underfordelinger
Anlegget har et datarom der alt utstyr er plassert. I tillegg er det 16 fordelingsrom for svakstrømkabling som er forbundet med fiber. Til sammen er det 15 kontaktpunkter.

– Det er full redundans i datarommet mot kantsvitsjer. Vi har en omfattende segmentering av nettverket hvor VLAN er opprettet i henhold til kritiske foretningsområder og prosesser og samtrafikk via brannmur. Det innebærer at både intern og ekstern trafikk går via brannmur før den når sentrale enheter, sier Jensen.

Best på IP67
– Vi valgte Norwegian Cabling Systems (NCS) fra Lanse fordi de kunne levere kabel- og IP-kontaktløsninger. IP67 er et krav på dette anlegget. Det er ikke alle leverandører som er i stand til å levere utstyr med IP67. Fordelen er at den både er sprutsikker og kan senkes ned i vann. Den er også godt egnet i Ex-områder som det finnes noen av på hos oss, sier daglig leder Kai Andersen og prosjektleder Aleksander Andresen i Smart Systems AS. De legger til at NCS gir enkel og rask terminering.

Stigekabler
– Vi har levert alle stigekabler for fiber og tele. Det omfatter alt av spredenett, uranlegg, projektorer, SD anleggets stamkabling og antenneanlegg i kontor- og fellesbygget, import- og plukklager og prosess- og produksjonsavdelingen, sier Andersen og Andresen i Smart Systems. Selskapet er et datterselskap til en av de største elektroentreprenørene på Østlandsområdet Totaltek AS.

– Det spesielle med prosjektet er at kabelbroer er montert i over 9 meters høyde. Hver montør har sin egen lift for å utføre montasje på en rask og effektiv måte. For mange er det uvant å arbeide i slike høyder.

Krevende arbeid
Smart Systems startet arbeidene på Arcus anlegget i begynnelsen av mars i år. I slutten av mai ble importmottaket ferdigstilt.

– Resterende arbeid vil bli sluttført i slutten av november. Det er utrolig trangt og krevende arbeid å komme til på alle kabelstigene på grunn av ventilasjonsrør og lysskinner, sier Andersen og Andresen.

Strenge sikkerhetskrav
De elektrotekniske arbeidene er omfattet av strenge sikkerhetskrav. Totaltek har til sammen 40 montører på hele anlegget.

– Dette er et av de største pågående prosjektene for Totaltek og har en verdi på over 40 millioner kroner. De elektrotekniske arbeidene startet i oktober 2010, påpeker Andersen.

Utfordringer
– De største utfordringene på Arcus-anleget er byggets høyde, avstandene, koordinering mellom de ulike fagene og føringsveier. Bygget har en lengde på mellom 300 -350 meter og ruver i landskapet, sier Andersen. Han forteller at det har vært ryddige forhold mellom de ulike fagene på byggeplass.

– Vedal Prosjekt har med sin prosjektledelse bidratt sterkt til at prosjektet så langt har gått smertefritt. Vi følger deres fremdriftsplan som er godt tilrettelagt, avslutter han.