Johnsen venter langvarige utfordringer

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) tror uroen i verdensøkonomien kan komme til å vare. Men Norge står godt rustet til å møte problemene, mener han.

Johnsen er opptatt av at man nå må roe ned en opphetet situasjon, og unngå at markedene rives med av frykt. Men det er likevel viktig å være klar over hvor krevende problemer mange land nå står overfor.

Uansett vil Norge kunne takle en eventuell finanskrise, mener han.

– Norske banker og finansinstitusjoner er bedre forberedt i dag på en eventuell finanskrise enn vi var i november 2008. Norske banker er solide, og de har nå erfaring fra det som skjedde. Den gang hadde de mer korttidsfinansiering, sier Johnsen.

Avventer med gullkortet
Han tror ikke det blir en ny situasjon der regjeringen må trekke gullkortet for å holde fart i norsk økonomi.

– Men hvis situasjonen skulle utvikle seg, og det blir kritisk, så er både Obligasjonsfondet og Finansfondet operativt, beroliger han.

Johnsen peker på at finanskrisen som traff i 2008 nå har utviklet seg til en statsgjeldskrise for en del land.

– Hvis denne statsfinansielle krisen utvikler seg til at det blir problemer også i europeisk bankvesen, så vil det kunne påvirke Norge. Selv om norske banker i dag er lite eksponert i de landene som er mest utsatt, vil smitteeffekten alltid kunne være der, sier han.

Finansministeren er opptatt av at statsgjeldsproblemene i Europa og nedgraderingen av USAs kredittevne ikke nødvendigvis innebærer at det går mot finanskrise.

– Vi er ikke der nå. En del land har en krevende statsfinansiell situasjon, men vi vet ikke om det kan utvikle seg til også å påvirke bankene, sier han.

Europa påvirker mest
Johnsen vil ikke si han er overrasket over at kredittratingbyrået Standard & Poor's nedgraderte den amerikanske statsgjelden fra AAA til AA+.

– Det har gått rykter, så det var ventet at det kunne skje. Likevel er det viktig å understreke at dette er ett av tre amerikanske byråer, og AA+ er fortsatt en rimelig god vurdering, sier han.

Utviklingen i USA vil være krevende, men finansministeren vurderer likevel at problemene i Europa vil ha større påvirkningskraft for norske forhold.

– Europa er mye nærmere, dette er våre viktigste handelspartnere. Det som skjer der vil nok på kort sikt ha størst innvirkning på norsk økonomi, sier han.