Kina krever mer økonomisk ansvarlighet i vest

Kina anklager vestlige land for ikke å ta nok ansvar for verdensøkonomien. USA og Europa må vise politisk vilje til å overvinne gjeldskrisen, mener kinesiske medier.

Beijing-avisen Folkets Dagblad, som er talerør for toppledelsen i Beijing, skrev mandag at europeerne og amerikanerne må vise vilje til å løse sine gjeldsproblemer. Problemene har røtter i svakheter i de vestlige demokratiene, framholdt avisen.

– Man må forstå at hvis USA, Europa og andre avanserte økonomier ikke tar ansvar, vil det skape alvorlige hindringer for en stabil utvikling i den globale økonomien, skre avisen. Den betegnet dagens vestlige holdning som «grov egoisme».

Artikkelen var undertegnet «Zhong Sheng», som betyr «Kinas stemme» og ofte brukes som signatur på lederartikler i Folkets Dagblad. Det offisielle nyhetsbyrået Xinhua ba mandag demokratene og republikanerne i USA om å slutte å krangle seg imellom.

Kina er USAs største kreditor. Den politiske toppledelsen i Kina har ennå ikke reagert offentlig på ratingbyrået Standard & Poor's nedgradering av USAs kredittverdighet fra toppkarakteren AAA til AA+.