NHO håper og tror på uendret rente

NHOs sjeføkonom Tor Steig håper sentralbanksjef Øystein Olsen ikke rører renten under Norges Banks rentemøte førstkommende onsdag. Bankene tror derimot på en renteheving.

– Hele det økonomiske bildet antyder at det er mindre handlingsrom for en renteheving enn det var da siste pengepolitiske rapport ble lagt fram før sommeren, sier Steig til NTB.

Blant elementene Steig trekker fram, er lavere inflasjon og en styrket kronekurs i Norge. Han peker også på at sysselsettingen er styrket og at oljeklyngen er i vekst. Sjeføkonomen mener derfor det ikke er noe behov for å stimulere til ytterligere vekst akkurat nå.

Internasjonale forhold viktigere
Vel så viktig som hjemlige forhold, er den økonomiske situasjonen i Europa. Den europeiske sentralbanken besluttet torsdag å holde eurorenten uendret.

– En renteøkning i Norge vil gjøre det enda mer attraktivt å investere i norske kroner og øke presset på kronekursen, noe som igjen vil svekke konkurranseevnen, forklarer Steig.

Han tror internasjonale forhold må tillegges mer vekt enn det man så for seg da rentebanen ble fastsatt i juni. Steig tror likevel ikke det vil komme noen justering av rentebanen onsdag.

Venter på statsbudsjettet
– Det pleier ikke å komme på et vanlig rentemøte. Da må vi vente på neste pengepolitiske rapport, som kommer i oktober. Da vil også forslaget til statsbudsjett for neste år være kjent.

NHOs sjeføkonom håper statsbudsjettet kan gi noen tydelige signaler om forventningene til økonomien fremover.

– Det kan blant annet handle om hvordan man forholder seg til handlingsregelen og at økonomien ikke skal stimuleres. Noen slike signaler vil også rydde rom slik at man ikke trenger å basere seg altfor ensidig på pengepolitikken og renten som eneste instrument, sier Steig.

Bankene uenige med NHO
En ringerunde Six News har gjort blant bankenes sjeføkonomer viser litt andre forventninger enn Steig har. Seks av sju tror Øystein Olsen vil sette opp renten onsdag, slik det ble varslet i juni. Nettopp det sterke signalet som ble sendt før sommeren, brukes som argument.

– Når signalet var så tydelig, skal det mye til før de fraviker det ved første anledning, mener Inge Furre i Sparebanken Møre.

I likhet med NHOS Tor Steig, ser sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til Europa når han begrunner sin forventning til det kommende rentemøtet. I motsetning til Steig, lander Jullum på samme konklusjon som Inge Furre: Den norske renten skal opp allerede i august.

– Om global økonomi kommer tilbake andre halvår, samtidig som norsk økonomi fortsatt er i god stand, så vil man få hastverk om en ikke leverer renteøkningen nå, sier sjeføkonom Jullum og tror Norges Bank vil se det på samme måte.

Enslig svale er Jan Andreassen i Terra, som tror renten forblir uendret ut året og gjennom hele 2012, melder Stocklink.no.