Sjøboder på Flekkerøya er ikke hytter

Tirsdag kom den endelige dommen om en rekke omstridte sjøboder på Flekkerøya utenfor Kristiansand: De kan ikke godkjennes som fritidsboliger.

At bodene ikke regnes som hytter, betyr at det er mye friere for folk å ferdes over eiendommene.

– Denne saken handler om å sikre folk adgang til strand og sjø på en best mulig måte. I strandsonen på Flekkerøya har det utviklet seg en praksis der sjøboder er innredet og brukes som fritidsboliger. Kommunen har latt folk ta seg til rette på en uheldig måte, sier miljøminister Erik Solheim (SV) i en pressemelding.

SV-statsråden er fornøyd med den løsningen hans eget departementet har landet på. Kristiansand kommune kan fortsatt gi dispensasjon at historiske sjøboder brukes til mer enn bare oppbevaring. For nyere sjøboder, bygget etter 1995, kan det fortsatt gis dispensasjon, men den må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Solheim påpeker at saken fra Kristiansand er spesiell og at det har vært gjort feil i alle ledd fra kommunen, via fylkeskommunen og fylkesmannen til departementet. Nå vil han ha slutt på byggingen i vannkanten.

– Det er i dag flere hundre sjøboder på Flekkerøya. For å ta vare på landskap, friluftsliv og ferdsel må vi unngå at enda mer av strandsonen bygges ned.