NHO nedjusterer prognoser

NHO nedjusterer sine prognoser i siste Økonomisk overblikk. Det er svak investeringsvilje, utenom det olje- og gassrelaterte.

De svarene som NHOs medlemsbedrifter har gitt til Næringslivets økonomibarometer viser en situasjon som er preget av fortsatt stor markedsoptimisme i næringer knyttet til olje- og gassnæringen. I tillegg har markedet for boligbygging tatt seg opp. Men investeringsviljen på fastlandet er fortsatt svak tiltross for en viss bedring i lønnsomheten. Undersøkelsen er gjennomført av TNS Gallup blant 1995 daglige ledere i norske bedrifter.

- Utviklingen hittil i år, sammen med medlemmenes markedsvurderinger, har ført til at prognosene i denne rapport er noe nedjustert i forhold til de vurderinger som ble gjort i første kvartal, sier seniorøkonom Dag Aarnes i NHO.

Den private forbruksveksten er svakere enn ventet, eksporten viser svakhetstegn samtidig med overraskende sterk import. Turistbalansen er også betydelig svekket hittil i år. Høye timelønnskostnader i Norge bidrar til tapte markedsandeler både hjemme og ute.

NHOs medlemsbedrifter har oppjustert det fremtidige arbeidskraftsbehovet noe fra første til annet kvartal: - Men samtidig med at bedriftene har en relativt ambisiøs rekrutteringsstrategi, melder de i økende grad at mangel på kompetent arbeidskraft bremser investeringer og ekspansjon. Derfor er det langt fra sikkert at den faktiske sysselsetting øker så sterkt som rekrutteringsplanene tilsier, sier Aarnes.

- Når investeringene i fastland-Norge lar vente på seg, peker det i retning av at den langvarige svekkelsen av konkurranseevnen nå er i ferd med å sette tydelige spor.

En usikker internasjonal utvikling setter nå klare grenser for norsk pengepolitikk fremover, ifølge Aarnes: - Handlingsrommet i pengepolitikken er lite og må derfor understøttes av en forsiktig oljepengebruk over statsbudsjettet slik at en reduserer behovet for å sette opp rentene i Norge i et raskere tempo enn spesielt i euroområdet.

- I neste Pengepolitiske rapport fra Norges Bank får vi en pekepinn på om signalene om moderat pengebruk fra Revidert er tilstrekkelig til å redusere rentebanen fremover. Det er syretesten.