Tomtefestesaken starter i juni

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) skal 21. juni behandle tomtefestesaken.

Seks grunneiere har fremmet klage til EMD mot den norske stat i forbindelse med tomtefesteloven.

– Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har nå bestemt at det skal avholdes en muntlig høring for domstolen den 21. juni, opplyser Advokatfirmaet Hjort DA, som representerer de seks grunneierne.

Saken dreier seg om tomtefestelovens paragraf 33 som gir festere av tomt til bolighus eller fritidshus rett til å kreve, når den avtalte festetiden utløper, at festet blir forlenget på samme vilkår som før og uten tidsbegrensning. Høyesterett har tidligere slått fast at bestemmelsen verken er i strid med Grunnloven eller med den europeiske menneskerettskonvensjonen.

De seks grunneierne som om en måned får saken behandlet av EMD, mener den norske loven strider mot vernet av eiendomsretten. Bestemmelsen fratar reelt sett bortfesterne, altså grunneierne, eiendomsretten til festetomten og overfører den til festerne, argumenterer de. Ifølge den europeiske menneskerettskonvensjonen skal personer som fratas eiendom ha krav på vederlag som står i rimelig forhold til verdien av eiendommen.

Advokatfirmaet Hjort DA mener saken vil få betydelige konsekvenser for et svært stort antall personer både på bortfestersiden og festersiden hvis grunneierne vinner fram overfor EMD. Det finnes 300.000 festeforhold i Norge.