Industrielt trebyggeri

Rapport 83 fra Treteknisk gir en oversikt over ni utvalgte ferdigstilte trebyggeriprosjekter som har vært gjennomført i Norge i løpet av de siste årene.

Rapporten er ment å være en katalog over viktige ferdigstilte prosjekter, til nytte for beslutningstakere i byggeprosesser. Prosjektenes grad av industrialisering vurderes, og det gis innspill til videre satsing på industrielt trebyggeri i Norge.

Det er første gang det har blitt samlet inn erfaringer fra deltakere i industrielle trebyggeriprosjekter i løpet av planleggings-, bygge- og bruksfasen.

Prosjektene som er evaluert viser bredden i norsk industrielt trebyggeri. Eksempler er fleretasjes bolighus, eneboliger utført i passivhusstandard og kaldfjøs i massivtre. Det er stor variasjon med hensyn til teknologiske løsninger som ble brukt og kontraktsform. Prosjektene er valgt fordi de gir informasjon om praksis i industrialisert trebyggeri, hvilke løsninger som fungerer, nødvendige investeringer i realkapital, god materialbruk eller samarbeid mellom aktører.

Industrielt trebyggeri innebærer industriell produksjon av bygningsdeler eller hele bygninger der bærende konstruksjon og/eller vesentlige deler av bygningen er bygd i tre. Industriell produksjon av trebygg deles gjerne inn i fire kategorier:

• Precut-system: Trekomponenter kappes og merkes i fabrikk eller på lager før transport til byggeplass.

• Elementbygg: Bygningsdeler (f.eks. vegg eller gulv/etasjeskille) produseres i fabrikk og settes sammen på byggeplass av montasjeteam.

• Volumseksjoner/moduler: Hele seksjoner produseres og monteres i fabrikk og transporteres direkte til byggeplass der de settes sammen.

• Hybridløsninger der man kombinerer to eller alle tre metodene i ett byggeprosjekt.

I alle prosjektene ble det benyttet prefabrikkerte bygningsdeler, men det var få bygg der det ble benyttet utelukkende standardiserte moduler eller volum-seksjoner. I de fleste eksempelprosjektene ble det brukt bygningselementer som var spesiallaget for hvert enkelt bygg.

De fleste produsentene legger stor vekt på å tilpasse produktene sine til kunders behov og forventninger. Dette vil i praksis si at det fokuseres på å innfri spesielle krav som stilles av byggherre eller fra aktørene i designfasen. Markedsfokus er gjerne synonymt med å tilfredsstille produktspesifikke krav til funksjonalitet og arkitektur eller visuelt uttrykk. Prosjektspesifikke krav vil ofte føre til at plan-legging og prefabrikasjon blir mer komplisert og dermed påvirker grad av indu-strialisering. Når bygningsdeler ikke kan standardiseres blir det vanskeligere å gjennomføre en industriell produksjon.

- Det finnes en rekke eksempler på at beslutningstakere utelukker å bygge med tre fordi de ikke har erfaring med å bygge fleretasjes trehus. I slike tilfeller er det viktig at det finnes god dokumentasjon på tekniske løsninger der tre benyttes. Men det kan også være aktuelt å utnytte materialspesifikke egenskaper der tre-virke har fortrinn fremfor andre byggematerialer som vanligvis brukes, f.eks. trevirkets lave egenvekt. Det produseres i dag bl.a. bygningselementer i heltre (av bl.a. massiv- og limtre) med egenskaper som ligner betong og mur (f.eks. lastoverføringer, lydisolasjon og brannmotstand), heter det i en melding fra Treteknisk.

Rapporten er finansiert av Innovasjon Norge.