Tilfeldig forbrukerseier

Torsdag falt Høyesterettsdom i to ankesaker om forsinket overtagelse av prosjekterte boliger i Krusesgate og Nye Major.

En informasjonsglipp fra utbyggers side ga kjøper medhold i den ene saken. Den andre endte med tap og delte saksomkostninger.

Tilbakeholdt informasjon
Høyesterett dømte i går utbyggeren Naturbetong AS til å betale 224.250 kroner i dagmulkter, samt saksomkostninger på 600.000 kroner i en ankesak. Det ble straffen for å ha latt kjøperen av en prosjektert leilighet i Krusesgate vente i ett år før overtagelse. Men det var utbyggers tilbakeholdelse av informasjon overfor kjøper som ga utfallet. Saken ble behandlet sammen med lignende sak, der Høyesterett dømte i utbyggers favør. I dommen heter det at kjøpere av prosjektleiligheter ikke kan forvente kompensasjon ved forsinket overtagelse, dersom selger oppgir en plausibel årsak.

Forbrukerne svekket
Dommene innebærer en styrking av utbyggers muligheter til å ta forbehold knyttet til overtakelsestidspunkt. Forutsetningen er at kjøper er grundig informert om forbeholdet og så lenge det har vært rimelig fremdrift i prosjektet.

- Dette betyr etter mitt syn en vesentlig svekkelse av boligkjøperes rettigheter ved kjøp av prosjektleiligheter, sier Joakim Marstrander partner og advokat i Deloitte Advokatfirma AS. Han førte saken på vegne av kjøper Erik O. Jacobsen. Etter dommene har kjøpere av prosjekterte boliger ingen reell dato å forholde seg til.