Fortsatt påvirket av bybrannen i Ålesund

Mer enn hver fjerde innbygger i Møre og Romsdal mener brannsikkerheten i fylket fortsatt er preget av Ålesund-brannen i 1904.

Hele 42 prosent av befolkningen i fylket under 30 år mener at bybrannen skapte andre holdninger til brann og brannsikkerhet i Møre og Romsdal generelt og i Ålesund spesielt. Nesten én av ti i fylket mener at de der er best på brannsikring i Norge.

Det viser en undersøkelse Sentio har gjort for If Skadeforsikring i forkant av Brannvernkonferansen i Ålesund 9.-10. mai.

– Vi ser ofte at det må en dramatisk hendelse til for at man endrer holdninger. For eksempel er det mange som skaffer seg innbruddsalarm først etter at de har hatt innbrudd, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

– Noe så dramatisk som en bybrann sitter tydeligvis i minnet i flere generasjoner etterpå, sier hun.

Nær 850 hus brant ned i bybrannen i 1904. Mer enn 10 000 ble hjemløse.

Brenner mindre
En gjennomgang av branntallene fra Direktoratet for Sikkerhet og beredskap (DSB) for perioden 2000-2009 viser at det er færre boligbranner i Ålesund enn byer som Oslo, Kristiansand, Trondheim, Stavanger, Molde og Skien, sett i forhold til antall husholdninger. Ålesund ligger også under landsgjennomsnittet.

– Det kan godt være at støkken de fikk den gang, fortsatt sitter igjen som nedarvede holdninger. En viktig årsak er nok også at bykjernen i Ålesund ble gjenreist som murbygg. Brannen var utløsende årsak til at vi fikk loven om murtvang. Derfor har bygårder i dag vegg i mur som går helt over takhøyde, sier risikosjef Arild Juell-Andersen i If.

Best i Norge på brannsikring
Hver tiende ålesunder mener byen er best i landet på brannsikring. På Nordmøre stiller imidlertid bare to prosent seg positive til denne påstanden, viser undersøkelsen.

Det brenner enda mindre i Bergen enn i Ålesund, viser branntallene.

– Det er da verdt å merke seg at også Bergen har bybranner høyt oppe i den kollektive hukommelsen, sier Juell-Andersen.

Vestlandshovedstaden har hatt flere store bybranner forrige århundre, blant annet gikk 380 bygninger tapt i en storbrann i 1916. Eksplosjonen på Vågen i 1944 startet også mange branner.

Tar vare på tingene
– Jeg oppfatter at Ålesunds befolkning er stolte av sin egen by, og jugendbebyggelsen. Da er det naturlig at de er opptatt av å ta vare på den. Byens dyktige brannvesen bør også få sin del av æren for at det brenner relativt lite i Ålesund, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Også han peker på at dramatiske hendelser øker folks bevissthet når det gjelder egen brannsikkerhet.

– Etter den dramatiske avslutningen på brannåret 2008, med blant annet tre katastrofebranner som krevde i alt 17 menneskeliv, så vi at det nærmest ikke var en røykvarsler å oppdrive i butikkene en god stund etter dette, sier Kalheim.