Full seier til Realbygg

Entreprenørselskapet AS Realbygg har vunnet frem på alle punkter i en voldgiftssak vedrørende ombygging av Linderud Senter for Braathen Eiendom i Oslo.

Linderud senter ble dømt til å betale Realbygg kr. 22 610 731 med tillegg av renter. Saken er prinsipiell viktig.

Linderud Senter må også betale saksomkostningene til Realbygg på kr. 1 984 938 i tillegg til at senteret alene må dekke voldgiftsrettens omkostninger. I tillegg til det forskudd som er betalt, må senteret betale ytterligere kr. 579 576 til voldgiftsretten – totalt kr. 915 972. Saken kan ikke ankes.

Drama i mange akter
Realbygg har tidligere hatt flere oppdrag for Braathen Eiendom.. I 2006 vurderte Braathen Eiendom en omfattende rehabilitering av Linderud Senter, men planene ble lagt på is. I august 2007 ble det vedtatt å foreta en omfattende revitalisering av senteret. Man kom da frem til enighet om at Realbygg skulle være generalentreprenør for disse arbeidene.

Byggearbeidet startet ved årsskiftet 2007/2008. Opprinnelig budsjett var på kr. 205 millioner + mva. Kontrakten av basert på en åpen generalentreprise etter kost pluss-prinsippet. Årsaken til en slik kontraktsform er at det er særdeles vanskelig å definere og kalkulere slike omfattende jobber i et eksisterende stort bygg. Linderud Senter er på 28 000 kvadratmeter, derav 20 000 kvadratmeter butikk. Sluttregningen kom på vel 241millioner kroner i og med at det kom mange tillegg etter hvert. Da arbeidet startet, var ikke prosjekteringen på langt nær ferdig.

Påstander om manglende rapportering
Etter at det ble ny ledelse i eiendomsselskapet oppsto diskusjoner om oppgjør i forbindelse med byggesaken. Påstanden var at entreprenøren ikke hadde rapportert i henhold til kontrakt. Sommeren 2009 kom det frem at det i prosjektet var en mulig budsjettoverskridelse på 40 millioner kroner. Da stanset byggherren utbetalinger. Entreprenøren truet med stopp i arbeidet om det ikke kom oppgjør.

Spenningen mellom partene ble etter hvert anstrengt. Totalt ble det holdt tilbake vel 22 millioner kroner. I retten ble det anført at Linderud Senter hadde blitt påført et tap på 34 millioner kroner med tillegg av kapitalkostnader som man holdt Realbygg ansvarlig for. Det kom også motkrav mot entreprenørselskapet på 44 millioner kroner i forbindelse med sluttoppgjøret.Det ble til slutt inngått forlik om sluttoppgjøret (det skjedde like før voldgiftsdommen ble avsagt).

Inn for voldgift
Men i og med at partene ikke ble enige om de tilbakeholdte beløp, ble saken brakt inn for voldgift. Hele byggesaken har gått greit – og det er ikke gjort anførsler mot den jobben som er gjort. Men i et forsøk på å ”skvise” entreprenøren kom så påstandene om manglende rapportering og tilbakehold av penger. Dette er en velkjent metode for å presse pris. Mange entreprenører velger ofte i slike saker å gi seg for å unngå at saken kommer frem i offentligheten - det går selvsagt ut over bedriftens renome og rykte. Men det er heller ikke alle entreprenørbedrifter som har rygg til å bære en slik situasjon. Realbygg hadde hele tiden sørget for å gjøre opp med sine underentreprenører og leverandører. Eiendomsselskapets nye ledelse forregnet seg også når det gjelder Realbyggs evne til å holde ut.

Belastende sak
For Realbygg var selvsagt dette en belastende sak. Dette er første gang i bedriftens 22 år gamle historie at man har havnet i retten. Lykken på jord var at Realbygg med styreleder og majoritetseier John-Erik Bogen i spissen i alle år har hatt et tett og nært samarbeid med advokat Bjørg Ven i Haavind. Hun er en av landets beste advokater i entrepriserett. Hun hadde gått gjennom den kontrakten som lå til grunn for jobben på Linderud Senter - og hun ble raskt brakt inn i saken da oppgjør ble holdt tilbake. Da stevning måtte tas ut, tok hun med seg en annen skarpskodd entrepriseadvokat fra Haavind, Johnny Johansen. Sammen prosederte de saken for Realbygg i Voldgiftsretten. Det endte med en fullstendig seier.

Men en slik sak tar likevel mye krefter i en liten bedrift. John-Erik Bogen er veldig opptatt av at denne saken blir publisert i Byggeindustrien for at også andre skal være oppmerksom på hva som kan skje om det oppstår slike problemer i en byggesak.

Han sier i en kommentar til Byggeindustrien at det er viktig at man i slike saker opptrer ryddig og formelt, og at man sørger for å gjøre alt etter boken. Det er også viktig at man samarbeider med erfarne advokater som kan entrepriserett i slike saker. Det er lett å trø feil, og det kan bli skjebnesvangert for en entreprenør, sier han.