Økt behov for kunnskap om fukt

Hvert år oppstår rundt 70 000 fuktskader i Norge. Det tilsvarer en fuktskade hvert 10. minutt.

Fagseminar

Polygon arrangerer fra 28. mars til 22. juni totalt 15 lokale fagseminarer over hele landet om fuktkontroll. Det blir gjennomgang av ulike målinger, kritiske nivåer og ansvarsforhold. De nye kravene i TEK 10 vil stå sentralt. Målgruppen er lokale takstmenn, boligbyggelag, offentlige og private eiendomsbesitter/forvaltere og forsikringsbransjen.

Dato: Sted:

28.03 Sandnessjøen

29.03 Bodø

11.04 Alta

03.05 Drammen

04.05 Sarpsborg

05.05 Oslo

12.05 Tromsø

18.05 Hamar

19.05 Larvik

23.05 Stavanger

26.05 Ålesund

30.05 Bergen

20.06 Kristiansand

21.06 Haugesund

22.06 Trondheim

- Med de nye klimautfordringene og en stadig eldre boligmasse, er det grunn til å tro antallet fuktskader bare vil øke. Rapporten til Sintef Byggforsk og som viser at 50 prosent av fuktskader ikke blir håndtert på riktig måte, er derfor alarmerende lesing. Vi tar dette på alvor og inviterer nå blant annet lokale boligbyggelag, takstmenn, og eiendomsbesittere over hele landet til lokale fagseminarer om fukt, sier Morten Skinnarmo, markedssjef i Polygon.

Det er kjent at det å bo i en ”fuktig” bolig kan doble risikoen for å utvikle astma og andre typer luftveisplager. Fukt i ulike former bidrar i tillegg til å bryte ned materialer og dermed øke behovet for utbedring av fuktskader.

- Byggeskaderegisteret indikerer at ca 75 prosent av byggskadene skyldes fuktighet, eksempelvis lekkasjer, råteskader, korrosjon, kjemisk nedbrytning eller frostskader. Det er viktig at alle aktører i bolig- og eiendomsbransjen nå tar fukt på alvor og investerer tid og ressurser i å øke sin kunnskap om hvordan fuktskader kan begrenses, sier Skinnarmo

Avgjørende med kontroll
Ifølge Skinnarmo er det viktig å være klar over skillet mellom vann – og fuktskader.

- Vannskader skjer ofte plutselig og uforutsett. En huseier kan også oppleve det samme når det gjelder fuktskader, men de er likevel forutsigbare og mulige å oppdage ved kontroll. Viktige kontrollpunkter er takkonstruksjoner, yttervegger, konstruksjoner mot terreng og våtrom. Dette er temaer vi tar spesielt opp på våre lokale fagseminarer og hvor Trond Bøhlerengen fra Sintef Byggforsk er en av foredragsholderne.

Tikkende bombe
Ifølge en rapport fra Byggforsk og Meteorologisk Institutt er rundt 2,5 millioner hus i dag utsatt for moderat råtefare. Om noen tiår er like mange hus utsatt for høy råtefare.

- Årsaken til den sterke økningen er områder med tett bebyggelse og som havner innenfor de høyeste faresonene. Det vil ikke lenger bare være Vestlandet som vil være utsatt, men også områder som Østlandet og Trøndelag. Hvis ikke bolig- og eiendomsbransjen griper tak i denne utfordringen og som åpenbart vil øke antallet fuktskader, sitter vi på en tikkende bombe, sier Skinnarmo.