Gutt skadd da gondolvogn falt 10 meter

En dansk gutt på ti-tolv år ble lettere skadd da en gondolvogn falt ned i Hafjell alpinanlegg i Øyer kommune i Oppland mandag ettermiddag.

Ifølge Hafjell alpinsenter, som ligger i Øyer kommune i Oppland, skal en byggekran ha svingt inn i gondolbanen og revet ned vognen gutten satt i.

Han var alene i vognen, som falt ned sju meter like ved midtstasjonen i alpinanlegget. Kabinen landet noen meter til siden for heistraseen før den skled cirka ni meter nedover en skråning.

Skipatruljen var raskt til stede og bisto før han ble brakt til sykehuset på Lillehammer med sin far for undersøkelser. Gutten har fått et brudd i brystryggen og må holde seg i ro inntil skaden er leget.

Det var full utrykning til ulykkesstedet med politi, brannvesen og ambulanser.

Forslått

– Det står etter forholdene bra til med ham. Han er forslått, men vi forventer at han kan utskrives forholdsvis raskt, sier assistentoverlege Anders Lissell ved sykehuset til NTB i 19-tiden mandag.

– Politiet har opprettet undersøkelsessak for å finne ut mer om forholdene rundt ulykken, sier operasjonsleder Jørgen Berg i Gudbrandsdal politidistrikt.

Politiet avhører nå vitner til ulykken som ble meldt inn klokka 12.10. Den videre etterforskningen ledes fra Øyer lensmannskontor.

Også Taubaneverket og Arbeidstilsynet er koblet inn i saken og vil gjøre sine undersøkelser, både separat og i samarbeid med politiet, opplyser Berg.

Skal granske ulykken

Rolv Blakar, inspektør i Det Norske Veritas (DNV) sier til NRK at det var gitt tillatelse til å sette opp byggekranen så lenge den ikke skulle inn i gondolens bane mens den var i drift. Hva som har gått galt, er dermed noe av det granskingen skal finne ut av.

– Generelt er sikkerheten på norske skiheiser og gondoler meget god, vi har ikke hatt noen dødsulykke siden 1979, sier han.

Det er foretatt en visuell inspeksjon av heisvaieren, som virker uskadd. Tirsdag gjennomfører Veritas og Taubanetilsynet en ny undersøkelse for å forsikre seg om at heisen er i orden før den settes i drift igjen.

Beklager

Daglig leder Jan Tore Sagbakken i Tronrud Mjøsbygg, som eier kranen, beklager det som skjedde. Han sier til NRK at han avventer undersøkelser fra Arbeidstilsynet og politiet før han vil kommentere saken ytterligere.

Et entreprenørfirma som bygger leiligheter, har benyttet byggekranen ved heistraseen i lengre tid, opplyser Hafjell Alpinsenter i en pressemelding.

Den 2,5 kilometer lange gondolbanen har vært i drift siden 2006 og har fraktet mer enn 2,5 millioner gjester.

Det er Taubanetilsynet som bestemmer vilkårene for bygging og drift av taubaner, kabelbaner og skitrekk.