Strid om turisthytte på Dovre til retten

Miljøvernere prøver å stanse utvidelsen av turisthytta Snøheim på Dovre. Nå havner den årelange striden i retten.

Miljøvernorganisasjonen Bevar Dovrefjell mellom istidene har saksøkt staten for brudd på naturmangfoldloven. De prøver å få omgjort vedtaket om å tillate at Snøheim utvider fra 50 til 80 sengeplasser, melder NRK. Saken starter i Oslo tingrett mandag.

Bakgrunnen for konflikten er hensynet til villreinen i området. Tilhengerne av utbygging mener at det vil ha minimal betydning siden det likevel ferdes en del turgåere der. Motstanderne mener villreinen er under press og går inn for at turisthytta skal legges ned.

Etter å ha vært i Forsvarets eie i nesten 50 år, ble Snøheim i 2007 tilbakeført til Den Norske Turistforening. Miljøverndepartementet ga i fjor dispensasjon fra byggeforbudet i nasjonalparken slik at Turistforeningen kunne utvide hytta.

– Vi vil overbevise retten om at det ikke er hjemmel i lovverk eller forskrift til å sette i gang et så betydelig naturinngrep inne i nasjonalparken uten at konsekvensene av masseturismen dette medfører har fått en faglig og helhetlig utredning, skriver organisasjonen på sin nettside.