Gledelige boligtall

Endelig begynner vi å få hyggelige tall når det gjelder igangsetting av nye boliger. I 2010 økte tallene med 41 prosent i forhold til 2009. Ferske tall fra Prognosesenteret og Boligprodusentene viser at det ble oppført rett i underkant av 23 000 boliger i 2010. Det er spesielt spesielt salget av nye leiligheter som viser betydelig vekst (+ 26 %). Men også eneboligsalget stiger.

Men skal vi hindre at prisen på bruktboliger i de sentrale områdene tar helt av, må det bygges langt flere leiligheter enn det nivået vi nå ligger på. Spesielt i Oslo-området er situasjonen foruroligende. Det tar tid å snu en negativ trend, og dessverre er det fortsatt stor treghet i plan- og bygningsetaten. Det å få godkjent en tomt til et leilighetskompleks skjer ikke over natten.

Vi registrerer med stor glede at både salget og ordrereserven i 2010 er opp mot det beste som er målt i 4. kvartal noen gang, og begge ligger mer enn 10 prosent høyere enn et gjennomsnitt for 4. kvartal. Trenden inn i 2011 er god.

Vi vil også gratulere Mesterhus som i 2010 var den største aktøren på boligmarkedet i Norge med 1 235 igangsatte boliger. Vi merker oss at Selvaag Bolig er tilbake på topp ti-listen (6. plass), etter å ha vært fraværende på topplista siden 2007. Vi tror at flere av de store entreprenørene vil melde seg på i årene som kommer.