Med kontrakter skal hjemmet bygges

Ulike oppfatninger av hva som ble avtalt mellom kunde og entreprenør, gir mange unødvendige konflikter. En gratis kontrakt i forkant kan hindre kostbar krangling og gi mer fornøyde kunder.

Hva slags parkett skulle egentlig legges, hvilke farger skulle veggene ha, og skulle flisene på badet legges i akkurat det mønsteret? Å rette opp slike ting i etterkant, er svært dyrt.

Enten det gjelder nybygg eller oppussing av gammel bolig, lønner det seg å sette av tid til å skrive kontrakt, der arbeidet beskrives detaljert. Dette kan spare både kunder og firma for tid og penger, viser en masteroppgave i organisasjon og ledelse fra NTNU.

Mer enn byggefeil
Det har vært mye oppmerksomhet omkring feil og slurv i byggenæringen de siste årene, men masteroppgaven viser at andre forhold er like viktige. Nær halvparten av klagene som havner i Boligtvistnemnda, og hver tredje konflikt som havner hos Forbrukerrådet, dreier seg om andre forhold enn byggfeil.

- Valg av kontrakt og utfyllingen, samt ulik forståelse av oppdraget mellom kunde og bransje, er en gjenganger i de klagene som ikke omhandler tekniske feil. Det er særlig priser, tidsfrister og materialvalg som volder problemer, sier Roger Helde, som har skrevet masteroppgave om tvister som kan unngås ved riktig bruk av kontrakter fra Standard Norge.

Helde har gått gjennom 711 henvendelser fra misfornøyde kunder til Forbrukerrådet, i tillegg til 45 saker som har vært behandlet av Boligtvistutvalget. Konklusjonen er at det er lønnsomt å forebygge gjennom bruk av forståelige kontrakter.

Undervurderer
- Jeg mener byggebransjen undervurderer problemene som skyldes feil eller manglende bruk av kontrakter, sier Helde.

Masteroppgaven viser eksempler på konflikter som kunne vært unngått med gode kontrakter. Å ta seg tid til å fylle ut kontraktene, er derfor vel anvendt tid for forbrukeren, som lettere kan klage hvis utbygger ikke leverer i henhold til kontrakt. Bedriftene tjener også på mer fornøyde kunder, samt at de slipper å bruke ressurser på konflikter i etterkant.

Selv om kontraktene er gratis, krever det en viss innsats å bruke dem.

- Det er viktig å sette av nok tid til grundig utfylling av kontraktene. Det er også viktig å avklare at kunde og entreprenør oppfatter det som avtales på samme måte. Bruk av faguttrykk bør begrenses. Ved tvil, må kundens bestilling og vanskelige faguttrykk presiseres, sier Helde.

Å inngå gode avtaler er både kundens og entreprenørens ansvar.

- Selskapene har ofte egne kontrakter, som gjerne er dårligere enn standardkontraktene. Mange forbrukere glemmer også å skrive ned det man har avtalt med utbygger. Begge deler kan unngås ved å planlegge i forkant, og velge kontrakter fra Standard Norge, sier Helle.