Salget av Elkem

Rent kortsiktig er det sikkert lurt av Orkla å selge Elkem til kineserne, men om det er like lurt sett i et mer langsiktig perspektiv for Norge, er vi ikke overbevist om. Norge har både penger og ekspertise nok til å videreutvikle denne industrien. Det har selvsagt kineserne også, men vi er i utgangspunktet skeptisk til å gi fra oss herredømme over våre egne naturressurser.

Vi forstår den usikkerheten som nå brer seg både blant de ansatte i Elkem og ikke minst i de berørte lokalsamfunnene. Når hovedkontor flyttes ut av landet, betyr det i regelen et tap for landet.

Stein Erik Hagen som er den sterke mannen i Orkla, har også solgt arvesølv tidligere. Spesielt salget av de mange avisbedriftene er av mange sett på som en tragedie.

Nå håper vi at kineserne viser ansvar – og at de utvikler de bedriftene som er kjøpt – og at de ikke bare blir ”raidet” og stengt ned. Kineserne har et meget langsiktig perspektiv for sin ekspansjon rundt om i verden. De er hele tiden på jakt etter å sikre seg kontroll over råvarene. Og på sikt er det de land som sitter med råvarene som sitter med nøkkelen.

Det at noen beriker seg ytterligere gjennom slike transaksjoner er en del av vårt system. Men det å spille med naturressursene våre er det selvsagt ikke alle som liker.

Nå hevdes det at vi gjennom oljefondet kjøper like mye i Kina som kineserne investerer her. Problemet er at Kina er vi en minoritetseier i en rekke bedrifter, mens her kommer kinesene inn og overtar hele bedriften - og dermed også makten i bedriften. De har bukta og begge endene.