Siv Jensen forberedt på feider med LO

Fremskrittspartiet vil kutte kraftig i antallet offentlig ansatte. Partileder Siv Jensen stålsetter seg for harde slag med LO.

– Jeg er helt sikker på at streikeplanene ligger klare. Men jeg håper organisasjonen tar til fornuft og søker et konstruktivt samarbeid med oss allerede nå, sier Jensen til NTB.

Hun mener den rødgrønne regjeringen burde ha benyttet finanskrisen til å kutte i offentlige utgifter, slik en rekke europeiske land har gjort.

– Europeiske økonomier kommer trimmet ut av finanskrisen. Det vil gi utenlandske bedrifter et enormt konkurransefortrinn, sier Jensen.

Frp-lederen understreker at det ikke skal kuttes i velferdsytelser som sykelønn, arbeidsledighetstrygd, uføretrygd eller alderspensjon dersom Norge får en blåblå regjering. Slankekuren går ut på effektivisering, konkurranseutsetting og storstilt nedbemanning i stat og kommune.

Forberedt på bråk
Fagforbundet er LOs største i offentlig sektor. På toppen sitter mangeårig forbundsleder Jan Davidsen, som i disse dager profilerer en kampanje mot nettopp konkurranseutsetting og privatisering.

– Jan Davidsen skal ikke bestemme hva Fremskrittspartiet gjør i regjering. Han innser nok at velferdsstaten skal finansieres, og at økonomien må være bærekraftig. Dessuten er ikke en jobb i offentlig sektor det eneste saliggjørende for en sykepleier, sier Jensen.

Hun bedyrer at hun ikke har noe ønske om å yppe til bråk med LO, men tror ikke det er til å unngå dersom regjeringsdrømmen blir realisert.

– Ledelsen i LO er mer opptatt av å tilfredsstille Arbeiderpartiet enn å ta vare på medlemmene sine. Det er evigheter siden jeg var i dialog med LO-leder Roar Flåthen, sier hun.

I 2013 kan Flåthen bli tvunget til å forholde seg direkte til Frp, og Jensen mener LO allerede nå bør anstrenge seg for å oppnå bedre kontakt.

– Vi har god kontakt med andre organisasjoner som Akademikerne og Unio, noe jeg mener taler til deres fordel, sier hun.

– Skal ikke ta folk
Jensen medgir at mye av veksten i offentlig sektor har kommet innen helse og omsorg.

– Gudskjelov. Vi skal ta vare på de som jobber med pleie, omsorg og undervisning. Vi er ikke ute etter å ta folk som jobber i offentlig sektor. Det er byråkratiet vi vil trimme, sier hun.

– Tjenestetilbudet må bli bedre, og skattepengene er nødt til å brukes mer fornuftig. Dette handler i bunn og grunn om å frigjøre arbeidskraft, som kan brukes i andre deler av økonomien, legger hun til.

Ifølge Jensen er Fremskrittspartiet minst like opptatt av et godt velferdstilbud som de rødgrønne partiene.

– Tjenestene som tilbys innen helse, utdanning, forsvar, justis og samferdsel skal være skattefinansiert og like for alle. Forskjellen er at vi vil ha flere private innslag, sier hun.

Flere ordførere
Regjeringspartiene sliter i motvind, Fremskrittspartiet svever høyt på meningsmålingene, og forholdet til Høyre er tettere og mer hjertelig enn noen gang før.

Alt skulle dermed ligge til rette for at høstens valg blir det fjerde kommunevalget på rad med rekordoppslutning for Frp. For fire år siden fikk partiet 17,5 prosent av stemmene.

– Vi skal gjøre det minst like godt denne gang. Det ser bra ut i øyeblikket, men vi må ikke undervurdere Arbeiderpartiets evne til å mobilisere ved valg, sier Jensen.

Hardt arbeid og en offensiv valgkamp på strategiske steder er oppskriften som skal gi Frp et enda bedre fotfeste ute i kommunene. Per i dag har partiet 17 ordførere, ifølge Kommuneregisteret.

– Vi skal ha langt flere etter valget. Selv om vi tradisjonelt gjør det bedre ved stortingsvalg enn i lokalvalg, er forskjellen i ferd med å bli mindre. Vi satser på å komme i posisjon i en rekke nye kommuner, sier hun.