Optimismen i installasjonsbransjen går foran realismen

Etterdønningene etter finanskrisen vil først ta slutt for tekniske installatører i annet halvår 2011. Det mener administrerende direktør Eirik Frantzen i Bravida.

Etter to å med nedgang, er markedet for tekniske installasjoner snudd. Dette er en farlig tid mener Frantzen.

– Det er akkurat når det vender at vi finner oss i konjunktursyklusens farligste periode, sier han.

Han mener at optimistene nå tror at markedet skal vokse inn i himmelen igjen.

– Optimismen går ofte foran realismen. For det er særlig to utfordringer som vår bransje står overfor. Den ene er at vi befinner oss på et lavmål når det gjelder pris. Den økende aktiviteten kommer ganske raskt, og vil medføre kostnadsøkninger på både materiell og lønninger. Mer aktivitet betyr mer press på bunnlinjen. Den andre er at vi som entreprenører er vant til å tenke at det er fint å ha en solid ordrebase og lange avtaler i bunn. Er det noen gang man ikke burde ha det, er det nå. For ut av en lavkonjunktur går vi med neste tomme ordrebøker, og i hvert fall intellektuelt er vi helt sikre på at prisnivået om et år er høyere enn i dag. Så det å kunne tåle usikkerhet tror jeg er svært viktig, derfor kan vi ikke puste ut, sier Frantzen i Bravida Aktuelt.

Aktiviteten er nå større enn de siste to årene, men sannsynligvis vil det gå nesten et år til før bransjen ser de positive konsekvensene av oppgangen.

– Installasjonsvirksomhetene er sent i syklusen. Bravida skal inn i annet halvår 2011 før etterdønningene av finanskrisen slutter, mener han.

Selskapet gikk inn i sommeren med 76 permitterte, men har nå i stedet nærmere 100 innleide, det skyldes blant annet en stor boligmodul som Bravida Olje- og energi jobber med.

– Vi skal ansette flere gode mennesker. Nå har vi lite internt å fokusere på, så nå er vi i markedet for å skape flere tjenester og utvikle noen nye konsepter i nært samarbeid med kundene. Så vi vil bli mer synlige i 2011, enn i 2010, fastslår han.

Bravida hadde et fall i omsetningen på 27 prosent fra 3. kvartal i 2009 til samme kvartal i 2010, men holdt driftsresultatet på samme nivå.

– Vi begynner å nærme oss et anstendig lønnsomhetsnivå, og er på vei mot god lønnsomhet. Vi har klart å bli mer effektive og realisert mange kostnadssynergier. I løpet av 2011 er målet å komme opp i den ligaen vi ønsker å være: den mest lønnsomme aktøren i bransjen, sier Frantzen.