Trondheim kommunes første Abygg innviet

Nedre Flatåsen Barnehage, som ble offisielt innviet av ordfører Rita Ottervik torsdag, er det første bygget oppført for Trondheim kommune med energiklasse A.

Barnehagen er bygget av Veidekke, som har redusert energiforbruket betydelig takket være kompetanse, god planlegging og en svært beskjeden merkostnad som blir nedbetalt i løpet av få år.

Nedre Flatåsen er Trondheim kommunes største barnehage bygget i ett trinn, med seks avdelinger fordelt på 1150 m2. Barnehagen ble ferdigstilt i april i år og ble tatt i bruk i høst. Den er tegnet av arkitektkontoret Kvadrat AS. Barne¬¬hagen tilfredsstiller kravene til et energiklasse A-Bygg med et beregnet energiforbruk på 86 kwt/m2 /år (kravet for energiklasse A er lavere enn 90 kWt /m2 / år).

Trondheim kommune bestilte i utgangspunktet et bygg innen dagens forskriftskrav, som tilsvarer klasse C- bygg. Gjennom samarbeidet med Trondheim Eiendom utviklet Veidekke prosjektet til klasse A-bygg for en merkostnad på 350.000,- kroner, som tilsvarer 1,6 % av byggekostnaden. Dette er beregnet å gi en halvering av energiforbruket sammenlignet med forskriftskravet. Merinvesteringen vil være nedbetalt etter ca. 6 år gjennom reduserte driftskostnader, hvilket gjør dette til en meget lønnsom investering i tillegg til den miljø-messige besparelse.

Arbeidet med å få ned energiforbruket er basert på erfaringer gjort gjennom byggingen av KLPs Miljøbygg, som frem til i høst var Norges mest energieffektive kontorbygg. Den plassen er for øvrig nå overtatt av Bellonahuset i Oslo, som også er bygget av Veidekke. I barnehagen er det blant annet gjort en god jobb i samarbeid med Veidekkes tømrere med tettingen av bygget. Tetthetstallet er målt til 0,21, noe som er syv ganger tettere enn kravet i teknisk forskrift og nesten tre ganger tettere enn passivhusstandard.

- Vi er svært fornøyd med det vi har fått til i samarbeid med Trondheim Eiendom og våre samarbeidspartnere. I Veidekke håper vi at dette bidrar til at både Trondheim kommune og andre byggherrer får større interesse for å bygge energismart, sier distriktsleder Ståle Brovold i Veidekke.