Økt privatisering er ønsket

Den rødgrønne regjeringen er på kollisjonskurs med flertallet av befolkningen som vil ha økt konkurranseutsetting og privatisering av det som tradisjonelt har vært kommunale tjenester. 57 prosent av befolkningen mener det er prinsipielt riktig å la private aktører få anledning til å konkurrere om å få utføre oppgaver som hjemmehjelpstjenester, renovasjon og snøbrøyting. Bare 23 prosent sier det er galt, ifølge en undersøkelse som er gjennomført for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Disse tallene forundrer ikke oss.

 

Det er også greit å merke seg at det også blant Arbeiderpartiets velgere er det flertall for privatisering. 44 prosent av Ap-velgerne er positivt innstil, mens 34 prosent er mot økt privatisering.

Problemet er at det er et lite mindretall på venstresiden (og selvsagt Fagforbundet) som nå styrer mye av det som er regjeringens politikk på dette området. Man skal heller ikke glemme at det i hovedsak er ansvarlige selskap som tar over det som tidligere var offentlige oppgaver – og de som jobber i disse selskapene er i regelen organisert og medlemmer i LO.

Noen mener at tjenestene blir så mye dårligere når private bedrifter tar over. Mange mener også at de ansettes rettigheter krenkes. Det aller meste av dette er skremselspropaganda. Selvsagt kan det finnes unntak, men da får man rydde opp – og selskap som ikke holder mål må kastes ut. Problemet er at i det offentlige så er det ofte det billigste anbud som gjelder. Men heller ikke på disse områdene trenger det å bli billigst i lengden. Nå må også det offentlige gjøre en langt større innsats for å velge de riktige anbudene. Har man en skikkelig kravspefikasjon i bunn for et anbud – og stilles de riktige kravene – ja, da er også sjansen for å treffe rett større.