Overflødige overraskelser

Kjøper vi en bil til en halv million kroner tar vi det for gitt at den går som den skal. Kjøper vi et bygg til en halv milliard blir vi forbauset hvis alt fungerer. Både holdninger og kompetanse i flere ledd av verdikjeden må bli bedre.

Kyrre Olaf Johansen

Administrerende direktør i Entra Eiendom AS

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Ketil Lyng, BNL

Steinar Gullvåg, Ap

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Rådgivere gir for få råd, de spør heller hvordan byggherren vil ha det. Altfor mange tror at byggherren først og fremst er opptatt av pris pr time.

Men, dagens oppdragsgivere bør være opptatt av den beste kompetansen og de beste rådene. Det er viktig at de flinkeste nyutdannede ingeniørene får være med i prosjekter for å utfordre etablerte og konservative sannheter.

Etter rådgiverselskapenes introduksjonsprogrammer blir nyutdannede i dag altfor like sine etablerte kollegaer. Slipp utfordrerne til og ta vare på det mangfoldet de representerer.

De store rådgiverselskapene i Norge har internasjonale eiere. Som oppdragsgiver bør vi kunne forvente at kompetansen hentes der den er best, enten det er i Norge, Sverige, Danmark eller England. Vår erfaring er at det er en stor nok utfordring å koordinere kompetansen mellom Oslo og Trondheim. La noen bli "verdens beste" på et smalere felt og kombiner dette med ressurser som har ansvaret for helheten. Entra ønsker at hele bransjen skal rykke raskere fremover. Innovasjon kan kombineres med ansvarlig gjennomføring.

Krav krever kompetanse
Bygge- og eiendomsbransjen må tenke helhetlig på miljø. Skal vi klare å følge miljøstandardene vi både blir pålagt og pålegger oss selv, må vi ha tilgang til den riktige kompetansen.

Entra har en konkret, forpliktende, krevende og helhetlig miljøstrategi. Vi skal tilby markedets mest miljøvennlige bygg og samtidig gi kundene det de vil ha til riktig markedspris. For å følge vår egen miljøstrategi trenger selskapet økt kompetanse. Alle ansatte må på skolebenken. I tillegg må selskapet søke etter markedets beste kompetanse. Det betyr hardt arbeid.

Entreprenørene må tenke langsiktig
Oppdragsgivere vil kreve sertifikater og miljødeklarasjoner på materialer som benyttes. I dette arbeidet må entreprenørene kjenne sitt ansvar og skaffe gjennomslag hos underleverandørene for en ny standard. De må vise forståelse for nye krav fra samfunn, kunder og oppdragsgivere. Entra vil prioritere entreprenører som forstår sin kundes kunde, altså leietakerne. Det fører til bedre samspill og lavere konfliktorientering. Entra vil vekk fra et rent spareperspektiv innen miljø, og over til et langsiktig perspektiv, der vi gjennom målrettede miljøinvesteringer i våre bygg står rustet til å møte morgendagens marked. Vårt mål er at Entras kunder skal få et konkurransefortrinn gjennom å drive sin virksomhet i våre lokaler.

Mye er mulig
Entra er i innspurten av en utfordrende totalrehabilitering som viser at mye er mulig når krav stilles og samarbeid fungerer. NVE-bygget i Middelthunsgate på Majorstua har de fleste utfordringer. Kunden stiller store krav. Riksantikvaren stiller krav til fredning av byggets særegne verdier. Entra stiller miljøkrav. Kravene om universell utforming og lønnsomhet er selvfølger. Godt og utfordrende samarbeid har gitt lærerike, motiverende og inspirerende resultater. Vi gleder oss over at bygget fra 1964 på 21.000 kvadratmeter med alle sine bevaringsverdige detaljer vil oppnå energimerke B og at NVE klarer seg med 70 prosent av sitt opprinnelige arealbehov. Vi håper hele bransjen ønsker å være med på et krevende samarbeid mellom kompetente aktører.