Unge må jobbe lenger - men vet det ikke

Pensjonsreformen innebærer store endringer i det norske pensjonssystemet. Tall fra NAV viser at de unge som påvirkes mest, vet minst om endringene.

Ved nyttår kommer det endringer i blant annet hvordan du kan ta ut pensjon og hvordan pensjonen skal reguleres. Nye regler for hvordan alderspensjon tjenes opp trådte i kraft allerede i januar i år.

Lav kunnskap
I en undersøkelse Opinion har gjennomført for NAV sier bare 9 prosent i alderen 30-40 år at de har god kunnskap om hvordan levealdersjustering påvirker størrelsen på pensjonen deres.

I samme undersøkelse oppgir 27 prosent i denne gruppen at de har god kunnskap om hvordan de tjener opp alderspensjon.

– De nye reglene for alderspensjon fra folketrygden betyr aller mest for de som er unge. Utvikling i levealderen medfører at unge mennesker må regne med å jobbe noen år ekstra for å få samme pensjon som de som starter uttak av pensjon nå, sier Hilde Olsen, direktør for ytelser i NAV.

Alle år teller
NAV gjennomfører nå en informasjonskampanje som retter seg mot personer i yngre aldersgrupper. Kampanjen skal øke kunnskapen og bevisstheten om pensjon hos de som har en del år igjen i arbeidslivet, og som i størst grad kan påvirke hva de vil få i pensjon.

– Pensjon er noe alle bør ha kunnskap om, uansett alder. Spesielt viktig er det at yngre personer forstår at valgene de gjør i dag påvirker pensjonen de vil få utbetalt senere. Med de nye opptjeningsreglene teller alle år i arbeid for pensjonen, sier Olsen.