Akershus festning forfaller

Flere bygninger og uteområder ved landets mest kjente festningsverk, 700 år gamle Akershus festning i Oslo sentrum, er sperret for publikum av frykt for at liv skal gå tapt.

Flere hus, murer, tak og uteområder er i så elendig forfatning at det kan gå på helsa og livet løs for turistene som besøker området, skriver Dagsavisen.

– Vi har definert noen områder som en klar sikkerhetsrisiko og har tatt konsekvensen av det ved å lage sperringer for publikum, sier Nina Eidem, direktør i Nasjonale Festningsverk (NFV), som forvalter forsvarets historiske festningsverk.

For å sette Akershus festning i stand må 97 rehabiliteringsprosjekter gjennomføres i de neste ti årene.

– Festningen har et betydelig vedlikeholdsetterslep. Nå setter vi vår lit til at staten bevilger de midlene som trengs til dette omfattende arbeidet, sier Eidem.

Av festningens 59 bygninger er sju i så skrøpelig og alvorlig forfatning at skader eller mangler utgjør en sikkerhetsrisiko.

– Det ble gjort store betongarbeider på 1990-tallet, men feil materialbruk har ført til at murene allerede nå går i oppløsning, sier Nina Eidem.

Akershus festning er et av 14 nasjonale festningsverk i Norge. Festningsverkenes tilstand ble kartlagt for to år siden. Den gangen hadde det nødvendige vedlikeholdet en prislapp på 1,6 milliarder kroner, i dag er beløpet korrigert til 2,9 milliarder. I statsbudsjettet for neste år har regjeringen foreslått 60,2 millioner til vedlikehold av landets festningsverk.