Vil straffe sosial dumping hardere

Arbeidsgivere slipper for lett unna grove tilfeller av sosial dumping, og lovbruddene straffes ikke hardt nok, mener ansatte i Arbeidstilsynet.

Kraftigere bøter i de alvorligste tilfellene etterlyses fra Arbeidstilsynets side, kommer det fram i Fafo-notatet «Evaluering av tiltak mot sosial dumping».

Selv om Arbeidstilsynet har mulighet til å stanse virksomheter som opptrer med fare for liv og helse, mener informantene i tilsynet at det må sterkere lut til i spesielt grove tilfeller av sosial dumping.

For å få bukt med grove og gjentakende brudd ønsker de for eksempel lenger foreldelsesfrist og at det bør bli vanskeligere å starte og drive bedrift i Norge. Det tas også til orde for at Arbeidstilsynet bør få mulighet til å skrive ut bøter for de mindre alvorlige bruddene.

Flere inspeksjoner
Arbeidstilsynet har fått en viktig rolle i regjeringens handlingsplan mot sosial dumping og fått utvidede tilsynsområder og økte ressurser. Nesten halvparten av bedriftene som har hatt sosial dumpingtilsyn fikk utskrevet pålegg. Men de ansatte i Arbeidstilsynet mener det er for lite oppmerksomhet rundt oppfølgingen av vanskelige saker, og stiller spørsmål ved om de økte tilsynene faktisk bidro til å bekjempe de alvorligste tilfellene av sosial dumping.

Bedriftene som har vært med i Fafos undersøkelse etterlyser flere inspeksjoner. De gir også bred støtte til ulike reguleringer for å motvirke sosial dumping.

Bygg- og anlegg
Fafo-notatet peker også på at mange nyansatte tilsynsinspektører over kort tid har ført til at en stor andel av inspektørene mangler spisskompetanse. Det er ved små tilsynskontor og i områder med store geografiske avstander problemet har vært størst.

Arbeidet mot sosial dumping har til nå vært tett knyttet til bransjene bygg og industri, da det i disse bransjene har vært en omfattende bruk av utenlandsk arbeidskraft de siste åra. Det er disse bransjene som har vært undersøkt av Fafo. Fafo-notatet inngår i et større evalueringsprosjekt på oppdrag av Arbeidsdepartementet og sluttrapporten skal foreligge i juni