Annenhver nordmann plasserer røykvarsleren i feil rom

I første halvår 2010 omkom 34 personer i brann i Norge, en økning fra i fjor. Samtidig viser undersøkelser at nordmenn monterer brannvarslingsutstyr i feil rom.

Alle boliger i Norge skal ha brannvarslingsutstyr som gir minst 60 desibel i alle sove- og oppholdsrom, ifølge brannvernsforskrifter. Slik er det ikke i praksis, avdekker en ny landsdekkende Storebrand-undersøkelse.

– Mange nordmenn ser ut til å være usikre på hvor de skal plassere brannvarslingsutstyr, konstaterer Tom Granquist, administrerende direktør i Storebrand Skadeforsikring. Mens 85 prosent av respondentene i undersøkelsen oppgir at de har røykvarsler i gangen og 49 prosent har den i stuen, er det kun 44 prosent som har montert røykvarsler på ett eller flere soverom.

Utdaterte brannforskrifter
Ifølge sikkerhetskonsulent Ketil Branting i sikkerhetsbutikken Trygg og Sikker bør røykvarslere plasseres inne på alle soverom – i tillegg til i stuen og i nærheten av kjøkkenet. Røykvarsler på barnerommet bør være obligatorisk, mener han. 

– Forskriftene for bruk av røykvarsler som kom i 1991 er litt utdaterte i forhold til de fleste av dagens soverom. Vi anbefaler alle å montere røykvarslere på alle soverom i boligen. Røykvarslere er det eneste i huset som vekker deg, og det er når vi sover de farlige brannene starter. Det tar 5-8 minutter fra brannen starter til rommet er overtent, og det hjelper lite med riktig slukkeutstyr hvis du ikke våkner, sier han.

Branting forteller at han ved flere tilfeller har inspisert borettslag der 40 prosent av boligene har hatt defekte røykvarslere. – Mange har ikke skriftet varsler siden forskriften kom i 1991, for det er kun krav om å skifte batterier årlig. Mitt inntrykk er at folk kjøper ny flatskjerm oftere enn de bytter røykvarsler. Har du en 20 år gammel røykvarsler er den mest sannsynlig defekt, sier han.

Glemmer soverommet
Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring forteller at undersøkelsen viser at mange har montert røykvarslere i flere rom i boligen, men mener det hjelper lite dersom de er galt plassert.

– Over 80 prosent av oss bor i boliger bestående av tre rom eller mer. Dette betyr at de fleste har flere soverom som kan ligge langt fra røykvarsleren, sier han.

Granquist mener det er viktig å ha røykvarsler på soverommet av flere grunner. – Du er som regel er våken nå du sitter i stua, befinner deg i gangen eller er på kjøkken eller bad. Når du sover er du derimot svært utsatt. I tillegg har mange både TV, mobilladere og andre elektriske artikler på soverommet, noe som øker risikoen for brann, sier han.

Senioringeniør Lars Haugrud i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler å ha en røykvarsler på hvert soverom eller i gangen utenfor soverommene slik at den høres på alle soverom.

– Vi vet at halvparten av de som dør i en brann ikke har en røykvarsler som fungerer, sier han.