Velg seriøse taktekkere

Vel 60 representanter fra den norske takbransjen gikk søndag om  bord i ”Color Fantasy”. I løpet av turen frem og tilbake til Kiel arrangerer Takentreprenørenes Forening bransjetreff.

Taktekkerbransjen har i dag mange utfordringer. Det er mange useriøse aktører, og det har vi ikke minst sett i TV-programmer som Bygg og Bedrag. Det er derfor viktig at de seriøse taktekkerfirmaene som er medlem i TEF poengterer viktigheten av å bruke skikkelige firma, sa Anne Madsen som leder TEF da hun åpnet seminaret.

Egentlig var det styreleder John Johnsen i Protan Tak som skulle åpne konferansen, men han sitter i likhet med flere hundre andre nordmenn fast på Cran Canaria på grunn av streik på flyplassen.

En av de store utfordringene for TEF er at det har forsvunnet for mange bedrifter de siste årene. Nå er det viktig at man kan rekruttere nye firma. I løpet av de nærmeste årene bør man få 20 nye medlemsbedrifter .

Det er også viktig at man får langt flere lærlinger inn i faget. Det bør rekrutteres 40 – 50 nye lærlinger i året.  En annen utfordring er at mange av lærerne i videregående skole har for få kunnskaper om taktekkerfaget. Det skal nå arrangeres et ukeskurs i Oslo for lærere.

Ellers har det vært liten stemning i TEF om å slå sammen taktekkernes forening med blikkenslagernes bransjeforening. Dette er en sak som er tatt opp i BNL.

TEF skal feire 25-årsjubileum 24. – 25. mars 2011 på Grand Hotell i Oslo. Ellers er målsettingen å rekruttere seks nye medlemsbedrifter, opprette opplæringskontor. Utgi lærebok for vg3 (tekketeknikk).  Det er allerede utgitt to lærebøker på Gyldendal Undervisning.

Det skal også følges opp med innspill til Kunnskapsløftet og man skal lage en rekrutteringsfilm.

Ellers er det en målsetting at man skal øke antall ansatte med fagbrev med minst 50 prosent, og det er også en målsetting at man skal øke antall medlemsbedrifter med taktekkermester til 75 prosent. 

På turen vil overingeniør Janusz Sulawiak i Statens bygningstekniske etat snakke om ansvarsrett for taktekking, mens Fred Nilsen i Sparebank1/FNH skal snakke om forsikringsregler ved brann.

Styremedlem i TEF, Håvard Mellem fra Hesselbergtak har TPF nr. 6 – brannsikring som tema.  Det blir en egen diskusjon om dette temaet. Ellers vil leder av kompetanseutvalget Vidar Jacklin, IcopalTak og Rune Børli fra Byggskolen ta for seg rekruttering.

Mesterbrev-ordningen blir tatt opp ved Magne Rustad, Protan og Arvid Juland.

Lisbeth Schjelde ved Opplæringskontoret BTV skal snakke om Takforum i Trondheim.

Ellers har også leverandørene sin time. Würth, Jackon, Uniflex, Sunde, Mork og Rockwool er med.

Takentreprenørenes Forening, forkortet TEF, er en bransjeforening for bedrifter som arbeider med tekking av skrå og flate tak, membrantekking for terrasser, parkeringsanlegg, avfallsdeponi, takhager, tunneler og andre membranisoleringer i Norge. TEF er tilsluttet og samlokalisert med Byggenæringens Landsforening (BNL), og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) på Majorstuen i Oslo.

Blant de viktigste oppgavene til TEF er rekruttering til taktekkerbransjen og kompetanseutvikling av medlemmene. TEF arbeider mot myndighetene for å gi taktekkerfaget et innhold som er i overensstemmelse med medlemsbedriftenes behov for kompetanse. I tillegg forvalter TEF taktekkertariffen og er medlem av Håndverkerklagenemda. Foreningen har medlemsbedrifter over hele landet, og hjelper alle som ønsker fagbrev og mesterbrev i taktekkerfaget.

Se mer på www.taktekker.no