Institusjonalisering av kunnskap fra byggekost

Byggherrestudiet, som ble lansert av Universitetet i Agder og Senter for eiendomsfag i mai 2010, viderefører nå deler av kunnskapstilfanget fra Byggekostnadsprogrammet.

Programmet, som var virksomt i fem år med finansiering fra staten og byggenæringen gjennomførte en lang rekke kunnskapsprosjekter, av stor betydning for næringen.

Universitetet i Agder og Senter for eiendomsfag institusjonaliserer nå noe av denne kunnskapsbasen i Byggherrestudiets undervisningsmodul Kvalitet og lønnsomhet for byggherrer, som lanseres i januar 2011. Modulen gir 5 studiepoeng gjennom Universitetet i Agder.

Kvalitet og lønnsomhet opptar alle parter i et byggeprosjekt, men de ulike prosjektaktører vekter gjerne forholdet mellom disse elementene ulikt.

Byggherren bærer det overordnet ansvaret for det endelige resultatet, som veier tungt på et prosjekts bunnlinje og på byggherreorganisasjonens omdømme og renommé.

Denne undervisningsmodulen skal være bredt sammensatt og omfavner en rekke sentrale og kunnskapskritiske emner, som kan være nødvendig og lønnsomt å forholde seg for byggherren.

 

Følgende ressurspersoner bidrar til kunnskapsformidlingen:

Nasjonal database for byggkvalitet Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Riktig utførte bygg Svein Bjørberg, Multiconsult

Trimmet bygging: erfaringer og resultater Johan Arnt Vatnan, Skanska Norge

Læringsarenaer i bedrift og prosjekt Elisabeth Schjølberg, Multiconsult

Leder- og talentutvikling i byggenæringen Siri Hustad, PTL

Bruk av åpenBIM i byggeprosjekter Steen Sunesen, BuildingSMART Norge

NS for oppføring av byggeprosjekter - Jack Grimsrud, Standard Norge

I tillegg rommer modulen undervisning innen kvalitetsstyring for byggherrer (Advansia), energi og miljø for byggeprosjekter (Grønn Byggallianse), investeringsanalyse (Universitetet i Agder) samt StartBANK og seriøsitet i byggenæringen (Avantor).

Opptak av studenter fra byggenæringen koordineres ved Senter for eiendomsfag.