480 kilos klokkespill-klokke stjålet i Tønsberg

Tyver fikk natt til søndag med seg tre klokker til klokkespill fra et støperi i Tønsberg. Den tyngste av klokkene veier 480 kilo, og de har tidligere tilhørt Oslo Rådhus.

Klokkene tilhører nå Olsen Nauen Klokkestøperi, opplyser daglig leder Morten Olsen-Nauen.

– Dette er gamle klokker som ikke lenger er i bruk, men de har stor affeksjonsverdi for oss, sier Olsen-Nauen.

Blodspor
Tyveriet ble meldt til politiet meldt klokka 8.30 søndag. Klokkestøperiet holder til på Nauen gård, like ved E18.

– Det er en del spor på stedet. Tyvene har også prøvd å få med seg en enda større klokke, en på 600 kilo. De har brukt en jekkekran, som knakk. Da må en av dem ha fått seg en trøkk, for det ligger igjen blod her, forteller Olsen-Nauen.

Politiet foretok søndag åstedsundersøkelser.

– Krana som er funnet, er fra Biltema. Vi har ikke klart å finne ut om den er kjøpt eller stjålet, forteller operasjonsleder Kari Haugdal i Vestfold politidistrikt til NTB.

Kobbertyver?
Klokkene er laget av bronse, som er en legering av kobber og tinn. De er støpt i Frankrike og hang fra 1950 til 1999 i Oslo Rådhus. Klokkestøperiet lagde de nye klokkene til rådhuset, og planen har vært at de gamle skal ende på et museum, melder NRK.

Den daglige lederen tror tyvene er fra samme type bande som har stjålet kobber forskjellige steder i landet den siste tiden.

– Disse klokkene er ikke lett omsettelige i seg selv, men som skrapmetall er de det. Nå har jeg en henstilling til skraphandlere om ikke å ta imot slike klokker, sier Morten Olsen-Nauen til NTB.