Byggeindustrien i Kina

Byggeindustrien arrangerte tur til Kina i dagene 18. til 26. september. Det tok bare noen få dager fra vi gjorde denne turen kjent, til at turen var fulltegnet. Dette viser at interessen for Kina er stor i den norske byggenæringen. Og la det være sagt. Dette ble en minnerik – og ikke minst viktig tur for deltakerne. Utviklingen i Kina påvirker oss langt mer enn vi aner – og etter å ha besøkt landet bør alle kjenne sin besøkelsestid. For Norge må Kina være mulighetenes land.

 

I tillegg til å besøke verdensutstillingen og den norske paviljongen på Expo 2010 i Shanghai, gikk turen også til Bejing. Vi hadde lagt opp til et rikholdig faglig program. 

Byggeindustrien arrangerte en tur også for 25 år siden, og deltakere som var med den gang, sier at de har fått et minne for livet. Det samme vil opplagt skje denne gangen. Nå betyr Kina langt mer enn hva som var tilfelle for 25 år siden. Norge er kanskje ett av de landene som har tjent mest på den enorme utviklingen i Kina. Kineserne trenger enorme mengder råvarer (som Norge eksporterer), mens de levere tilbake billige varer til oss. Mye av dette holder også god kvalitet – og kvaliteten blir bedre og bedre. Husk bare hvordan japanske varer da de kom til Norge etter krigen. 

Men kineserne etterspør også mye av den kunnskapen vi besitter. Mange fagfolk fra norsk byggenæring har allerede hatt betydelige oppdrag i Kina. Etter hvert som levestandarden i Kina øker, blir det også økt etterspørsel etter våre varer. Mange millioner kineserne er i dag veldig rike – og middelklassen teller stadig flere. Avstand er ikke lenger noe problem – Kina ligger bare ti – tolv timers flyreise fra oss. En ting har vi i alle fall lært - og det er at det er mange patradokser i Kina.

Det å skaffe seg et innblikk i hva som skjer i dette store mektige landet er viktig. I Byggeindustrien kommer vi tilbake med reportasjer fra vårt besøk.

Etter en ukes rundfart i Kina sitter vi igjen med et helt annet inntrykk enn hva vi satt med da vi dro. Ingen land i verden har vel hatt en slik utvikling som Kina har hatt de siste 30 årene – og den utviklingen vil fortsette.