Ny utsettelse for avanserte strømmålere

En ny type strømmålere som gir fortløpende informasjon om forbruk, skulle vært på plass i norske hjem i 2012. Nå er fristen utvidet igjen – til 2018.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjentatte ganger utvidet nettselskapenes frist for å få på plass såkalt avansert måle- og styringssystem (AMS) i alle norske hjem. I høst har fristen blitt forskjøvet med to nye år – til 2018, skriver Ny Tid.

Miljøstiftelsen Zero er oppgitt over de stadige utsettelsene av de nye målerne, som skal erstatte dagens 100 år gamle teknologi. NVE forsvarer seg med at ny teknologi som gir flere fordeler for forbrukerne, er på trappene. EU-kommisjonen jobber også med en standard for slike systemer.

– Vi ser at bruksområder og nytteverdien av systemet kan bli større enn opprinnelig forventet. For forbrukeren er fordelen at det vil komme tilleggsprodukter som kan kobles til målersystemet, sier seksjonssjef Thor Erik Grammeltvedt til magasinet.

Han mener allikevel at de fleste husstander vil få ny måler innen 2016. Den nye norske måleren skal kunne vise på timen hvor mange kroner og øre ulike sparetiltak medfører.

11 prosent av landets husstander har allerede innført avanserte strømmålere, og 92 prosent av disse er fornøyde med det automatiske systemet for avlesing, viste en TNS Gallup-undersøkelse i april i år.