NTNU 100 år

Det er 100 år siden Norges Tekniske Høyskole (NTH) ble etablert. Denne institusjonen som nå er en del av det felles universitetet i Trondheim – NTNU, har kanskje mer enn noen annen institusjon bidratt til å prege utviklingen i det moderne Norge. Det er gjennom de siste 100 årene skjedd en enorm utvikling, ikke minst i byggenæringen. Mange av de fremste fanebærerne i denne næringen har  sin utdannelse fra Trondheim.

 

Onsdag 15. september feirer NTNU 100 års-jubileum med blant annet stor konferanse og jubileumsmiddag. Jubileumskonferansen samler 350 internasjonale og nasjonale gjester og har tema ”Universitetenes samfunnsansvar i en globalisert verden”.

Senere på dagen er det klart for jubileumsmiddag på Erkebispegården hvor Hans Majestet Kong Harald er gjest. Kongen skal også være med under Jubileumskonserten i Olavshallen.

NTH og senere NTNU har skapt og formet mange samfunnsbyggere. I tidligere tider da miljøet var mindre, var det også lettere å skape clustere hvor fagfolk fra ulike disipliner satt seg sammen for å løse utfordringene. Men slike clustere er også avgjørende i dag om vi skal løse de utfordringer som verden nå står overfor.

Den kanskje største endringen ved NTNU er at jentene nå er kommet med for fullt. Man skal ikke mange år tilbake i tiden før det knapt var en jente å se på Gløshaugen. Også i de studiene som betyr mye for byggenæringen, har jentene kommet med i stort antall. Men jentene har mange bratte bakker å gå før de er 100 prosent integrert i arbeidslivet. Dette kan man lese mye om også i den store jubiluemsboken vi kom med i sommer - "Landet bygges".

Les ellers den tankefulle gjestekommentaren til Hanne Rønneberg som står på bygg.no i dag. Hun er i dag leder for Sintef Byggforsk og har lang erfaring som kvinnelig leder i byggenæringen.

Skal byggenæringen virkelig kunne utnytte alle de gode kandidatene som kommer fra NTNU – ja da må man også ville det fullt ut. Slipp jentene til – de kan!!! Sats på de beste kandidatene - uansett kjønn.

Vi gratulerer NTNU med 100 årsdagen!