Svineinfluensaen skaper ikke lenger frykt

Svineinfluensaen kommer sannsynligvis tilbake før eller etter jul. Men den skaper ikke lenger så stor frykt og oppfører seg mer som et vanlig sesonginfluensavirus.

– Vi har fulgt nøye med hvordan svineinfluensaviruset har oppført seg på den sørlige halvkule, som jo nå nettopp kommer ut av sin vintersesong. Her har det vært ulikheter mellom landene. Sør-Afrika har for eksempel hatt mest gamle sesongvirus, mens New Zealand har hatt et middels utbrudd av svineinfluensa. Australia har vært lite hjemsøkt av virus denne vinteren, forteller fungerende avdelingsdirektør og overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til NTB.

Iversen tror vi kan vente oss et lite omfattende utbrudd av svineinfluensaviruset i vinter.

For kommende sesong anbefaler helsemyndighetene at folk i faresonen – eldre og kronisk syke – vaksinerer seg med den vanlige influensavaksinen.

– Denne vaksinen inneholder beskyttelse mot tre virus og ett av dem er svineinfluensaviruset. Det vil derfor ikke være nødvendig å la seg vaksinere med Pandemrix-vaksinen, og det vil heller ikke bli gitt tilbud om dette, sier Iversen.