Kraftfondet måtte ta risiko

Politikernes krav til avkastning tvang fram risikofylte investeringer, hevder tidligere forvalter i kraftfondet i Trondheim.

FAKTA om kraftfondet i Trondheim

* Trondheim solgte i 2002 Trondheim Energiverk til Statkraft. Inntektene fra salget, om lag 6 milliarder kroner, ble plassert i det nyopprettede Kraftfondet.

* Fondet har investert 400 millioner i to obligasjonsselskaper, såkalte CDOer, der hele verdien står i fare for å gå tapt.

* Både salget av energiverket og kjøp av obligasjonene ble tilrettelagt av First Securities. En sentral First Securities-medarbeider ble ansatt i Kraftfondet.

* Kommunerevisjonen la i januar fram en rapport om forvaltningen av kraftfondet, der de peker på lovbrudd, habilitetskonflikter, rolleblanding og mangelfull informasjon.

* Tidligere rådmann Snorre Glørstad trakk seg fra stillingen i juli, etter sterk kritikk av sin rolle i kraftfondsaken. Men han er fortsatt ansatt i Trondheim kommune.

Kontrollkomiteen i Trondheim kommune arrangerte mandag kveld en åpen høring om forvaltningen av kommunens kraftfond, som står i fare for å tape 600 millioner kroner etter risikable investeringer i kompliserte obligasjonspakker. Investeringene var tilrettelagt av meklerhuset First Securities.

Dag Ivar Thobroe, tidligere partner i First Securities, var ansatt i Kraftfondet i 2005. Han beskrev forarbeidet før den første omstridte investeringen i såkalte CDO-er som meget grundig. Kraftfondets forvaltere hadde god kjennskap til investeringenes risikoprofil, mente Thobroe.

Politikernes krav til realavkastning fra fondet på 4 prosent presset fram risikofylte investeringer. En slik avkastning var umulig å oppnå uten å ta risiko, sa Thobroe, som i dag er konsernsjef i Sparebanken 1 Midt-Norge.

Et sentralt spørsmål i saken er om rådmannen har oppfylt sin opplysningsplikt og gitt politikerne korrekt informasjon om hvor risikable investeringene var.

Tidligere rådmann Snorre Glørstad, som ikke ville møte til mandagens høring, har forklart at han først i ettertid fikk full oversikt investeringenes risikoprofil. Dette kan ikke være riktig, hevdet Frode Hassel, tidligere medlem i Kraftfondets ekspertpanel.

– Vi hadde tre møter med grundig gjennomgang blant annet av risikostruktur ved CDOene i 2004 og 2005. Glørstad var til stede på alle disse møtene. Han var også med på et internmøte som tok prinsippbeslutning om å investerere i et av obligasjonsforetakene, svarte Hassel på direkte spørsmål fra kontrollkomiteens leder Morten Kokaas (Frp). Hassel spurte først om han skulle svare direkte, selv om Glørstad selv ikke var til stede og kunne forsvare seg.

Da disse møtene ble holdt, var Glørstad kommunaldirektør for finans. Han ble rådmann i Trondheim høsten 2008.

– Hensikten med slike møter er at man skal få anledning til å spørre om det man er usikker på. Det gjelder særlig den som har fullmakt til å foreta investeringsbeslutninger, sa Hassel.

First Securities ville heller ikke stille i mandagens høring, og har fått skarp kritikk fra trondheimspolitikere for det.