Reduserer energiforbruket med 40 prosent

Det Nye Vitensenteret på Grålum i Østfold blir blant Norges mest energieffektive bygg.

Det Nye Vitensenteret i Østfold viser vei i samfunnsutviklingen, og reduserer energiforbruket med 40 prosent. God isolering, høy byggkvalitet, vindkraft og solkraft skal sørge for et nyvinnende og energigjerrig bygg.

Ekspertise fra UmB (Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås) og IFE (Institutt for energiteknikk på Kjeller) har gitt verdifulle råd til ledelsen!

De samlede kostnadene rundt denne satsningen er på ca 10 mill kr, som dekkes inn i en kombinasjon av opsjoner i totalentreprisekontrakten med NCC, ekstrainvesteringer og støtten fra Enova. 

For totalentreprenøren NCC, er dette første større passivhusprosjekt i Norge, og gir verdifull kompetanse. Bygget skal stå ferdig i august 2011.

Glava AS i Askim, som er en av sponsorene til Science Center Østfold, leverer isolasjonen, som nå øker fra ca 2000 til 3000 m3.

De spesielle grep som senteret nå gjør for å oppnå passivhusstandard, og for å formidle fremtidsrettede miljø- og energiløsninger er blant annet:

• Isolasjonstykkelsen i gulv, vegger og tak (Glava) er økt fra 25 til 45 cm, og fokus på eliminering av kuldebroer og frostinntrengning

• Kvaliteten på glass i fasade, vinduer og dører er endret til beste 3 lags isolerglass

• Høyt fokus på tett bygg og detaljer knyttet til tetningstiltak for å minimere luftlekkasjer Økt omfang av eksponerte tunge betongkonstruksjoner i vegger og dekker for varme/kjølemagasinering (lagring av termisk energi), som reduserer energiforbruk

• Solavskjerming på alle fasader med automatisk styringssystem

• Behovsstyring av varme, ventilasjon, kjøling og lys ved bruk av soneinndeling og tekniske styringssystemer

• Solfangere på tak som gir varme til tappevann

• Solcellevegg i det ene skolelaboratoriet

• Vindmølle ( 6 KW og 12-14 m høy) som landemerke og energitilskudd

• Renseanlegg for gråvann, slik at vannet gjenbrukes

• Utv. Ladestasjoner for el. biler, som knyttes opp til fornybare energikilder

• For varmebehov/kjølebehov som bygget med egne energianlegg selv ikke dekker, brukes fjernvarme og fjernkjøling i samarbeid med Østfold Energi

• Synliggjøring av energitiltakene i konstruksjoner og tekniske anlegg for bruk i formidlingen til barn/unge og andre målgrupper

- Dette innebærer at bygget kommer til å bruke så lite energi som mulig, og vårt bygg blir derved et forbilde for ny, fremtidsrettet miljøvennlig byggeskikk, sier styreleder Osmund Ueland i Science Center Østfold Eiendom AS, som er eier av bygget.

Passivhus, eller passivbygg er bygg som oppføres med betydelig lavere energibruk enn det som har vært vanlig. Energibehovet reduseres gjennom passive tiltak, som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning.

- I det nye Vitensenteret skal i tillegg både lokal vindkraft og solenergi brukes for å gjøre bygget så energivennlig som mulig, sier Osmund Ueland.

- Med en fremtidig reduksjon i driftskostnadene til energi på 40 prosent fra de opprinnelige planene blir også tilleggsinvesteringen lønnsom, fremholder Ueland.

- Passivstandard for norske bygg vil bli sentralt i kravene til energivennlig byggeskikk både i Norge og EU i årene fremover, sier adm.dir i Enova Nils Kristian Nakstad.

– Enovas økonomiske støtteordninger til byggsektoren er allerede justert i tråd med dette, og vi vil belønne aktører som Vitensenteret i Østfold; utbyggere som går foran og bokstavelig talt setter ny standard i den viktige byggnæringen, sier Nakstad. Vitensenteret i Østfold blir et av landets 8 regionale vitensentra, og bygges for å gi barn og unge et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre. Vitensenteret i Østfold har valgt energi, miljø og helse i sin formidling.