Skanska med Grønn byggeplass

Byggeplassen til det nye kommunesenteret på Nesodden er nå offisielt sertifisert som en "Grønn arbeidsplass", skriver kommunen på sine nettsider.

Byggeplassen mottok sitt diplom 7. juli, og har heist det til topps, bokstavelig talt. Ta en titt i flaggstangen, sier prosjektleder Ståle Haakull i Skanska Norge.

Konseptet Grønn Arbeidsplass har tre varianter. Grønn Arbeidsplass - Bygg; Grønn Arbeidsplass - Anlegg og Grønn Arbeidsplass - kontor.

Mange tiltak
Det å være en grønn byggeplass innebærer mer enn bare å skrive ut tosidige utskrifter og ikke bruke engangskrus. Tiltakene som gjennomføres omhandler temaene organisasjon, energi og klima, materialer, ressurser, avfallshåndtering og innemiljø. Skanskas visjon er å være ledende innen miljøriktig prosjektutvikling og bygging. I den forbindelse er det satt i gang en rekke miljøtiltak innen produkt, infrastruktur og produksjon. Og, det er nettopp innen produksjon at Grønn arbeidsplass kommer inn i bildet, heter det i artikkelen.

Grønn arbeidsplass er et miljøsertifiseringsverktøy basert og videreutviklet på en mal fra Skanska Sverige, hvor man vil øke fokus på ulike miljøtema samt redusere energibruk og kostnader i driftingen av egne kontorer og i byggeprosjekter.

Grønn arbeidsplass gir "grønn status" til prosjekter som ønsker å gjøre noe ekstra for miljøet i produksjonsfasen. Det behandler altså ikke om selve bygget. Prosjektet kan i tillegg oppnå poeng for innovative miljøtiltak. Konseptet går utover dagens myndighetskrav og rutiner i henhold til Skanskas miljøsyringssystem, basert på ISO 14001:2004. Prosjektet blir sertifisert etter hvilken poengsum som oppnås. Prosjekter som har blitt godkjent Grønn arbeidsplass blir tildelt det "grønne flagget", som synliggjør Skanskas grønne initiativ, og gir positive signaler til omgivelsene.

- I tillegg til at prosjektet har sin egen miljøplan, skal også byggeplassen driftes med fokus på miljø. Flagget "henger over oss" hver dag og forplikter at vi tenker miljø i alle ledd i produksjonen. Vi er faktisk ganske stolte av å arbeide på en av Norges grønneste byggeplasser med et av Norges grønneste byggeprosjekter, sier en stolt Haakull.

På en slik byggeplass brukes alternativt drivstoff, det er utvidet avfallssotering og det er sensor på alle utelys.

Flere prosjekter
Det vil bli stadig flere bygg- og annleggsprosjekter og kontorer i Skanska som kommer til å følge dette konseptet i tiden fremover. Grønn arbeidsplass ble implementert i Skanska Norge i 2009, og de første konkrete prosjektene har blitt gjennomført i år. Hittil er fire byggeplasser, inkludert Nesodden kommunesenter, sertifisert.

- Gigantprosjektet Statoil på Fornebu kommer for eksempel også til å bli Grønn Arbeidsplass når dette prosjektet starter opp. Lambertseter senter, NVE-huset på Majorstua, Nesodden kommunesenter og Betong Sør i Arendal er alle sertifisert som Grønn Arbeidsplass - Bygg, forteller kommunikasjonsdirektør, Geir Nordal Linge i Skanska Norge.

I tillegg er Skanskahuset sertifisert som Grønn Arbeidsplass - kontor.