Passivhusanvisninger koster 315 millioner

Det vil koste 45 millioner kroner per år, totalt 315 millioner over syv år, for å få utarbeidet verktøy i form av 200 standardløsninger for å bygge passivhus.

Dette har en bredt sammensatt gruppe med sentrale aktører fra forskning og næring kommet frem til. Resultatet ble lagt frem på en workshop om passivhus og energirehabilitering i regi av Lavenergiprogrammet nylig. Her var tema hva slag kunnskap byggenæringen trenger for å bygge gode passivhus og gjennomføre energirehabilitering.

Seniorforsker Tor Helge Dokka fra Sintef Byggforsk sa at utfordringen var å lage verktøy i form av robuste standardløsninger som kan inngå som anvisninger i Byggforskserien.

– Her må det foretas en evaluering av gjennomførte og pågående pilot- og forbildeprosjekter. I tillegg er det behov for ny kunnskap om det vi ikke vet noe om. Her må vi må skaffe oss erfaringer gjennom FoU-prosjekter, sa han og opplyste at det trengs revidering eller nyutvikling av om lag 200 anvisninger i Byggforskserien.

– Det bygges passivhus i dag så vi har en god del løsninger i dag som er akseptable. Men det gjenstår å gjennomføre prosedyrer for å lage byggdetaljblader som kan inngå i Byggforskserien. Et eksempel på dette er hvordan kuldebroer skal beregnes. Her trengs det kun litt intern akademisk debatt i Sintef Byggforsk for å oppmå en enhetlig måte å presentere dette på, sa Dokka.

Litt lenger frem i tid ligger utarbeidelse av anvisninger med basis i evaluering av erfaringer fra pilotbygg og forbildeprosjekter. Et eksempel på dette er forenklet system for vannbåren varme.

– Dette er testet ut i leilighetsbygg, men ikke i småhus. Vi vet ennå ikke hva som fungerer best og hvilke forenklinger som kan gjøres. Her trengs mer tid til evaluering før standardløsning kan utarbeides, sa han.

– På områder vi ikke vet noe om, må vi komme i gang med forskningsprosjekter. Et eksempel på dette er forenkling av klimainstallasjoner. Det er meningsløst å bygge passivhus uten å foreta kraftige forenklinger i klimasystemene, sa Dokka.

Seniorforskeren kunne også på vegne av gruppen presentere et forsøk på prioritering av områder som burde undersøkes fra pilotprosjektene. Her nevnte han formålsdelt energibruk for å få mer kunnskap om hva energibruken går til. Andre områder kunne være fukt/bygningsfysikk, behovsstyring i yrkesbygg og virkningsgrad for gjenvinning i ventilasjonsanlegg.

Dokka ville også prioritere inneklimaundersøkelser samt byggeprosess med erfaringer knyttet til prefabrikasjon, bygging under telt og fortatt plassbygging.