Selv små kommuner kan satse på varmepumper

Vinneren av Årets Varmepumpekommune 2010 har investerte i varmepumper i kommunale bygg og med dette viser vinneren Hornindal kommune at selv små kommuner får mange fordeler av å satse på varmepumpeteknologi.

- Jeg tar med meg prisen tilbake til kommunen og jeg vet at den vil inspirere alle til å jobbe videre med varmepumper, sier Bjørn Lødemel, som mottok prisen på vegne av kommunen. Han har vært ordfører i Hornindal kommune i 14 år og sitter nå på Stortinget.

Hornindal kommune beviser at det å være en liten kommune ikke er noen hindring for å satse på varmepumper som erstatning for olje og direkte elektrisk oppvarming. I februar i år stod en sjøvarmepumpe ferdig installert på Hornindal omsorgssenter. Så langt har installasjonen gitt en brutto innsparing på ca. 15 000 kilowattimer per måned. Hornindal kommune har også andre bygg som varmes opp med enten luft/luft eller van/vann varmepumper. Kommunen har også planer om å installere varmepumpeanlegg ved skolen, barnehagen og den fremtidige flerbrukshallen.

- Fem kommuner norminerte seg selv, og tre av disse ble nominert til åretsvarmepumpekommune sier styreleder i NOVAP, Gunnar Solem. De 2 andre nominerte kommunene som har satset på varmepumper var Gran og Røyken kommune.

Tidligere vinnere av denne prisen er Oslo kommune og Oppegård kommune.