Siemens inngår avtale med Elkem Thamshavn

Siemens skal levere og installere to kondensatorer til silisiumsmelteverket Elkem Thamshavn. Avtalen har en verdi på total 16,5 millioner kroner, og markerer startskuddet for å gjøre Elkem Thamshavn til verdens mest miljøvennlige silisiumsmelteverk.

Investeringen i nye kondensatorer er begynnelsen på arbeidet med å bygge om Elkem Thamshavn til verdens mest miljøvennlige silisiumsmelteverk. Planen er å utnytte prosessvarmen fra smelteverket og omdanne dette til elektriske kraft.

- Investeringen i de nye kondensatorene fra Siemens er helt avgjørende for å lykkes med arbeidet med å bli det mest energieffektive og miljøvennlige silisiumsmelteverket i verden, sier Alf Tore Haug som er administrerende direktør ved Elkem Thamshavn.

Energigjenvinningsprosjektet til Elkem Thamshavn har en total kostnadsramme på over to hundre millioner kroner. Prosjektet støttes av Enova. Det ferdige anlegget skal kunne produsere opp til 165 GWh med fornybar kraft, tilsvarende strømforbruket til 10.000 norske husstander.

- Siemens har verdens største miljøportefølje og en tredjedel av vår omsetning er grønne produkter og løsninger. Derfor er vi glad for å kunne være en leverandør til dette prestisjeprosjektet som vil bli et miljøforbilde for andre smelteverk, sier divisjonsdirektør Inge Husefest i Siemens.

Økt effekt og stabil drift
Produksjonen av kondensatorene starter nå, og skal etter planen monteres i august i neste år.

- Våre nye kondensatorer skal erstatte de eksisterende som er over 30 år gamle. De nye kondensatorene blir selve hjertet i kraftproduksjonen. Det vil sikre at Elkem får en langt mer stabil drift av sin dampturbin, økt effekt og mer forutsigbar produksjon av elektrisk kraft. Dermed vil investeringen i nye kondensatorer raskt betale seg, sier Vegar Frydenberg som er prosjektkoordinator Siemens sin avdeling for Service Rotating Equipment.

- Siemens vant denne kontrakten i tøff konkurranse. Vi ble imponert over deres kompetanse og valg av teknisk løsning. Den krevende anskaffelsesprosessen skaper gode forutsetninger for en fremgangsrik gjennomføring av prosjektet. Samtidig har vi planer om ytterligere samarbeid på energieffektivisering med mål om å redusere våre CO2-utslipp, sier Anders Raginia som er kraftverksjef og Enøk-ansvarlig ved Elkem Thamshavn.

Veier 21,5 tonn
Avtalen inkluderer både kjøp av kondensatorene til 1,5 millioner euro (12 millioner kroner), samt installasjon til 4,5 millioner kroner. Installasjonen av slike kondensatorer er en omfattende prosess. Hver kondensator veier 21,5 tonn, som blant annet innebærer at det må bygges nye fundamenter. Siemens står for hele installasjonen, og har beregnet å være ferdig på syv til åtte uker.