Kårer årets nordnorske bygg

Tre praktbygg, alle på sin måte unike, kniver om å bli kronet som årets nordnorske bygg 2010.

Spenninga er stor for tiden hos entreprenørene Bjørn Bygg i Tromsø og i Hammerfest, EntrepreTOR i Mosjøen og Storegga Entreprenør på Bardufoss. De har nemlig levert de tre byggene i landsdelen som konkurrerer om tittelen Årets nordnorske bygg 2010.

Bak kåringa står Nordnorske Entreprenørers Service - Organisasjon (NESO) i Svolvær, som har gått grundig til verks.

Etter en lengre nominasjonsprosess sitter styret i NESO nå igjen med tre kandidater, ett byggeprosjekt fra hver av de tre nordnorske fylkene.

Vinneren offentliggjøres på Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse 2010 i Tromsø, under festmiddagen lørdag 19. Juni. Samtidig kårer Maskinentreprenørenes forbund (MEF) på tilsvarende måte beste anleggsprosjekt. Også det offentliggjøres på Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse.

Når styret i NESO nå skal kåre Årets Bygg i Nord-Norge, er det basert på en samlet helhetsvurdering av følgende kriterier:

- God byggeskikk/arkitektur

- Ivaretakelse av energi- og miljøkrav

- Funksjonalitet

- HMS

- Samarbeid mellom aktørene i byggeprosessen

- Tekniske løsninger og materialvalg

- Prosjektet må være ferdigstilt i løpet av de tre siste foregående år.

Og de nominerte er: Arktisk Kultursenter i Hammerfest, (Bjørn Bygg) Ledelse – og undervisningsbygg for Forsvaret på Setermoen (Storegga Entreprenør) og Petter Dass Museet i Alstahaug (EntrepreTor).

Høsten 2007 kunne innbyggerne i Hammerfest ta i bruk sitt meget etterlengtede praktbygg av et kulturhus, med fasader tilpasset de arktiske årstider med midnattsol og mørketid. Arktisk kultursenter er kledd med varmt, rødt trepanel. En glass hud med foliert mønster i form av snøkrystaller blir belyst fra innsiden av datastyrte led lys, som når de tennes gir inntrykk av at bygget forsvinner, og en ser bare glasset.

Kan Forsvarets mer nøkterne Ledelse og undervisningsbygg hva angår materialbruk, som sto ferdig på Setermoen i februar i fjor, konkurrere mot dette? Bygget har en viss prestisjefylt beliggenhet med stor glassvegg ut mot hovedplassen i leiren. Bygget har en robust materialbruk som består av få materialer. Det er benyttet kun eksponert plasstøpt betong, aluzink og beiset treverk.

Kontrasten til Petter Dass Museet i Alstahaug der bygget er formet som en ”flyvinge”, kunne knapt vært større. Den tredje kandidaten til tittelen Årets Bygg i Nord-Norge er dessuten bygget inne i et wiresaget hakk i fjellet tvers gjennom åsryggen. På avstand blir den visuelle effekten et bygg som synes å sveve over bakken.

Fakta om kandidatene:

Arktisk kultursenter
Entreprenør: Bjørn Bygg A/S

Fylke: Finnmark

Byggherre: Hammerfest kommune

Ferdigstilt: August 2007

Beskrivelse: Kulturhus i Hammerfest med kino, teater og bygget for undervisning i dans og musikk. Ekstreme lyd og akustikk-krav. Utenpåliggende glassfasade med led-lys.

Ledelse og undervisningsbygg
Entreprenør: Storegga Entreprenør A/S

Fylke: Troms

Byggherre: Forsvarsbygg Utvikling Nord

Ferdigstilt: Februar 2009

Beskrivelse: Areal 4908 kvm fordelt på to bygg forbundet med et mellombygg. Ledelsesbygget er over 4 etasjer og omfatter kontorer/kontorfellesskap og møterom. Undervisningsbygg i 3 etasjer omfatter auditorium, studiesenter og bibliotek. Bæresystem i betong, stål og hulldekker. Utvendig kledning i aluzink.

Petter Dass Museet
Entreprenør: EntrepreTOR as

Fylke: Nordland

Byggherre: KF Petter Dass Eiendom

Ferdigstilt: Oktober 2007

Beskrivelse: Bygget er formet som en ”flyvinge”, i seg selv i sterk kontrast til middelalderkirken i stein og den øvrige trehusbebyggelsen som tilhørte prestegården og som i dag er museum. Museet er ”skåret inn i fjell” og plassert med sitt inngangsparti knapt 20 meter fra kirken. Bygget byr på flere spesielle tekniske løsninger både hver for seg og ikke minst til sammen.

Her kan du lese Byggeindustriens prosjektomtlaer av de tre prosjektene:

Arktisk kultursenter

Ledelse og undervisningsbygg - Setermoen leir

Petter Dassmuseet