Gode forbilder

Enkelte rødgrønne politikere ser rødt dersom noen våger seg til å foreslå andre enn de tradisjonelle modellene når det gjelder finansiering og utførelse av offentlige utbyggingsprosjekter. Vi synes disse politikerne skal ta seg tid til å se på Persbråten og Høybråten skoler i Oslo som Skanska har bygget etter en OPS-modell. Disse skolene kommer meget godt ut, hevder SINTEF ovenfor Aftenposten.

 

Også rektor Emil Hasle ved Persbråten videregående skole gir honnør til entreprenøren Skanska for god oppfølging av vedlikehold.

Ingen kan benekte at staten kan skaffe billigere penger enn det private utbyggere kan. Men problemet er at politikerne glemmer vedlikeholdet. I en OPS-modell forplikter entreprenøren seg til å vedlikeholde skolen etter en fast plan i 25 år. Etter den tid får det offentlige skolen vederlagsfritt overført. De får da en oppdatert og godt vedlikeholdt skole. Håpet må selvsagt være at det offentlige fortsetter de vedlikeholdsplanene som entreprenøren har holdt gående i 25 år. Skjønt mange frykter nok for at at politikerne da går i samme fella som før – vedlikeholdet blir forsømt i og med at det er så mange andre oppgaver som skal løses.

Nå må de bli slutt på at man hele tiden kun går etter laveste pris i et anbud. Det må stilles helt andre krav - og ikke minst må man se på hvor bærekraftig en bygning er over år. Utgiftene til vedlikehold og drift/energibruk må selvsagt legges inn i vurderingene.