Om maur og andre treødeleggende insekter

Vår og forsommer er tiden for stor aktivitet av treskadeinsekter, både ute i naturen og innendørs. I media er det ofte fokus på slike skader, men hva skjer av tiltak mot slike skader?

I følge statistikken til Folkehelseinstituttet, utfører skadedyrbekjempelsesfirmaer her i Norge i løpet av et år sanering av 1.000 – 1.500 stokkmaurskader, ca. 600 borebilleskader og ca. 70 husbukkskader. I tillegg er det mange entreprenører og svært mange hus- og hytteeiere som gjennomfører tiltak på egen hånd. Denne aktiviteten har et kostnadsomfang på mange millioner/år. Erfaringsmessig er det vanlig ved tiltak mot maur og andre treskadeinsekter at hovedfokus ligger på giftbruk. Men, er dette en optimal måte å håndtere skadene på? Etter Mycoteams erfaring er det ofte lite fokus på å klarlegge og endre de primære kadeårsakene (fukt, råte) og de rent bygningsmessige skadene som eventuelt har oppstått. I tillegg er det lite oppmerksomhet rundt muligheten for forebyggende tiltak.

Økt fokus på å klarlegge skadebildet grundig før tiltak gjennomføres kan føre til flere gunstige forhold;

• Man utbedrer den opprinnelige skadeårsaken og de fysiske skadene som er oppstått.

• Kostnadene kan trolig reduseres, i hvert fall brukes pengene på de mest kritiske problemstillingene og ikke symptombehandling.

• Mengden av insektgift kan reduseres og ofte helt unngås.

Mycoteam har laget en håndbok om treskadeinsekter, som på en illustrativ og enkel måte beskriver hva som er problemet, hvor skader oppstår, hvordan man undersøker og vurderer slike skader, samt hvordan de utbedres – stort sett giftfritt! Informasjonen er viktig både for hus-/hytteeiere og ulike profesjonelle aktører innen forsikringsbransjen, takstorganisasjonene og skadedyrbekjempelsesfirmaene. Dette blir videre forklart på et åpent fagmøte om treskadeinsekter onsdag 26. mai, kl. 13-15 i Forskningsveien 3B. Informasjon om fagmøtet og den nye håndboken finner du på Mycoteams hjemmeside (www.mycoteam.no).