Naturens herjinger

Alle som har opplevd ras, flom, orkan og andre hendelser vet hvilke krefter som settes i gang når naturkreftene spiller opp. Da kan det i løpet av et øyeblikk oppstå enorme ødeleggelser. Det ser vi nok et eksempel på rundt om i vårt langstrakte land etter at sommeren plutselig eksploderte. Alt tyder på at klimautviklingen vil skape enda større problemer i fremtiden. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi forebygger – og at vi holder vår infrastruktur i god hevd…

 

Års forsømmelser gjør ikke situasjonen bedre når vannet kommer i enorme mengder ned en dal – og hvor stikkerenner og grøfter er grodd igjen. Da vil vannet i løpet av minutter grave ut en vei eller underlaget for et jernbanespor. Ofte er kanskje ikke vei og spor dimensjonert til å tåle slike belastninger. Hadde man bygget mer solid med det samme – og hadde anleggene vært bedre vedlikeholdt, ville mye være spart.

Nå står den ene stortingsmann etter den andre opp og lover bevilgninger til infrastruktur. Men skal det bli noe effekt må det tas et nasjonalt løft – og da må både politikere og byråkrater ville det samme. Faren er stor for at lovnadene glemmes straks forholdene ute i naturen roer seg ned. Men i Nord-Norge og mange andre steder er det store ødeleggelser. Tilføres det ikke ekstra midler etter slike ekstraordinære hendelser som vi har sett i disse maidagene, er vi redd for at annet nødvendig vedlikehold blir utsatt. Og da er det kanskje på de anleggene som nå må vente, at problemene og ødeleggelsene kommer neste gang.

Ny storflom på Østlandet?

Les mer på nrk.no:

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/buskerud/1.7131075