Jevnt i uravstemningen i transportsektoren

Flere bussjåfører enn ventet ser ut til å ha stemt nei til forslaget til ny tariffavtale. Det var svært jevnt mellom tilhengerne og motstanderne dagen før fristen gikk ut.

Ingen av forbundslederne ville ut med noen stemmetall før fristen går ut tirsdag klokka 12. Tallene – og dermed resultatet av uravstemningen – skal overleveres meklingsmann Carl Petter Martinsen først.

Det ser imidlertid ut til at bussjåførene som er organisert i Fagforbundet som ventet sier klart nei til meklingsmannens forslag. Forhandlingsleder Stein Guldbrandsen opplyser til NTB at det ser ut til at han har hatt gehør blant sine egne.

– Jeg har all grunn til å tro at det blir et dundrende nei, i tråd med vår anbefaling, sier Guldbrandsen.

Spørsmålet er om han har nådd ut til medlemmene i det i denne sammenhengen største LO-forbundet, Norsk Transportarbeiderforbund. Forbundet har nemlig oppfordret sine medlemmer å stemme for meklingsmannens forslag til ny bussoverenskomst.

Close race

Likevel var det et betydelig jevnere løp enn det forbundsledelsen hadde ventet.

– Vi teller som merra den blinde fortsatt. Det som er helt klart er at det er et veldig «close race». Det er tydelig at flere av våre medlemmer er skeptiske til forslaget, sier leder Roger Hansen.

Resultatet av uravstemningen skal legges fram samlet for meklingsmannen. Det vil si at stemmene for og imot fra alle de fire forbundene – Transportarbeiderforbundet, Fagforbundet, Jernbaneforbundet og Yrkestrafikkforbundet – blir lagt sammen før resultatet er klart. Fagforbundet har relativt få bussjåfører sammenlignet med de andre, og er derfor avhengig av stemmene fra de andre hvis det skal ha noe som helst håp om å nå fram.

Skapte irritasjon

Guldbrandsens svært offensive motstandsmisjonering den siste uka, skal ha skapt en viss irritasjon blant medlemmer blant annet i Transportarbeiderforbundet. Selv vil han ikke spekulere i hvor stor grad han har nådd gjennom med budskapet sitt.

– Det er ingen der i gården som ringer meg og sier hva de skal stemme, men jeg vet at det er folk som stemmer nei i Transportarbeiderforbundet også, sier han.

Hvis oppslutningen om uravstemningen er relativt lav, og et eventuelt nei-flertall knapt, vil LO-sekretariatet få resultatet opp til godkjenning før meklingsmannen får beskjed.

Streik tidligst til helgen

Eventuell plassfratredelse skjer samtidig som resultatet av uravstemningen overleveres meklingsmannen. Det betyr at med fire dagers frist vil en eventuell streik dermed være et faktum fra arbeidsdagens start søndag.

I Yrkestrafikkforbundet syntes imidlertid situasjonen mindre dramatisk mandag ettermiddag. Heller ikke her var utfallet klart, men i motsetning til i LO, ventet man klare ja til alle de tre tariffavtalene innen transportsektoren – buss, gods og miljø.

Det lyktes ikke NTB å få kontakt med Jernbaneforbundet mandag.