Veidekke selger boliger igjen

Veidekke starter nå byggingen av flere egenregiprosjekter på boligsiden. Målet er at man skal bygge 1 000 boliger i år. Det er en halvering i forhold til det som selskapet i sin tid hadde som toppnivå, men det er en betydelig oppgang siden i fjor.

Onsdag startet man salget av 36 leiligheter på Tangen sentrum på Nesodden. Allerede første dagen ble det solgt 27 leiligheter, og noen har også blitt solgt i dag. Interessen er så stor at man nå planlegger å starte byggingen også av neste byggetrinn med 30 leiligheter på samme område, sier konsernsjef Terje R. Venold. Det er oppstart på 1. byggetrinn i mars i år med innflytting i 2010.

Veidekke skal også bygge ut kjøpesenteret på Tangen Sentrum. Veidekke har for øvrig hatt mange store oppdrag og vil få mange oppdrag knyttet til ombygging og utvidelser av kjøpesentra.

Det planlegges nå oppstart av flere boligprosjekter både i Norge og i Sverige. I Oslo-området er man i gang på Hurum, på Fornebu og på Årvoll.

I hele fjor ble det solgt 430 boliger. Nå er 311 enheter i produksjon, men i løpet av de neste par kvartalene kommer det i gang ytterligere 400 boliger. Totalt har Veidekke en tomtebank for 7 800 boliger.

Det var en optimistisk Venold som i går presenterte kvartalstallene for pressen (se egen sak på bygg.no). Veidekke er foruten gjeldfritt.

Venold understreket at man fortsatt er inne i en lavkonjunktur. Omsetningen ligger totalt 20 % lavere enn i fjor. Man har tilpasset kapasiteten, men likevel har nedturen i Norge blitt mindre enn fryktet. Det er nå ca 6 000 ansatte i Veidekke i Norge – en nedgang på 250 siden tilsvarende periode i fjor. Kvinneandelen ligger på ca 10 %. Når det gjelder Veidekke Entreprenør i Norge, har det ikke vært en eneste bemanningsreduksjon i 2009 selv om omsetningen har gått ned. Men til tross for nedgang i omsetning har resultatet blitt bedre enn i fjor.  Det er 3 300 ansatte i Veidekke entreprenør i Norge. Denne virksomheten ledes av Dag Andresen.

Ordrereserven har økt med 17 % - og det er spesielt gode marginer i den norske entreprenørvirksomheten (8,7 % i 4. kvartal). Nedbemanningen i Danmark og Sverige har vært større. Nå er det tegn til bedring både i det norske og svenske markedet, og det som skjer på boligsiden er spesielt interessant, sier Venold. Når det gjelder anleggssiden mener han at priskonkurransen er beintøff i Norge, og Veidekke går derfor kun inn i prosjekter man vet at man kan tjene penger på. Men man har fått flere til dels store kontrakter på veisiden. Ett av prosjektene er Vossapakko.

Ellers er det grunn til å merke seg at byggemarkedet i Norge og Sverige nå faktisk ligger omtrent likt om man regner forskjellen i kronekurs – og det til tross for at det er dobbelt så mange svensker. Venold ga klart uttrykk for at han trodde på en fortsatt vekst i det skandinaviske markedet. Ser man på utviklingen de siste 25 år har det vært en gjennomgående vekst på ca. 60 % i det norske byggemarkedet. Selvsagt har det vært svingninger, men pilene peker oppover.

Venold er ikke helt fornøyd med HMS-tallene. Det at det var tre dødsulykker i konsernet i fjor er selvsagt smertelig. Men utviklingen både i skadefravær og sykefravær gir grunn til bekymring. Dette har derfor et hovedfokus i virksomheten. I Norge har man en H-verdi på 5,2 og et sykefravær på 5,7. Det som forundrer er at det er stor forskjell i sykefravær i de tre landene Norge, Danmark og Sverige. Norge ligger dårligst an. Dette kan selvsagt skyldes at HMS-tallene regnes ulikt.

Mens det går bra i entreprenørdelen, er Venold mer skuffet når det gjelder Industridivisjonen. Dette skyldes en del ekstraordinære forhold. Men også i denne delen av virksomheten var det lyspunkter på slutten av året. Kolo Veidekke har i dag 28 asfaltfabrikker og produserer årlig ca to mill. tonn. Halvparten går til offentlig sektor. På pressekonferansen kom den siste saken som Veidekke nå har meldt til Konkurransetilsynet opp. Veidekke sier at ingen er dømt, men da man fikk en mistanke rettet mot datterselskapet, måtte man aksjonere i forhold til Konkurransetilsynet. Man håper å få en rask avklaring i saken.

Det er også negativt i Eiendom. Likevel velger nå Veidekke å satse friskt på utviklingsprosjekter. Det er det som skal sikre inntjening fremover. Det at man er gjeldfri gjør at man også har handlefrihet, sier Venold som mener at man  har et meget godt utgangspunkt for 2010. Men likevel venter man at prosjektmarginene vil gå ned i år. De var bedre i 2009 enn i 2008 på grunn av prisfall i leverandørmarkedet, men på grunn av  hard konkurranse forventes en nedgang i prosjektmargingene i 2010. Når det gjelder felleskostnader forventes en svak forbedring i 2010 som følge av klostnadstilpasningefr og økt omsetning.

I Sverige går det bra i Stockholm og mindre bra i Gøteborg. I Sverige er det mange kontrakter innen samferdsel (vei og bane). Det er faktisk et langt tøffere anleggsmarked i Norge i dag enn det er i Sverige.

I Danmark er kapasiteten redusert i et fallende marked. Det er nå under 500 Veidekke-ansatte i Danmark.

Veidekke vil konsentrere sin virksomhet om de skandinaviske landene. Finland går ikke inn i Veidekkes planer. Fortsatt har Veidekke kun 6 % markedsandel i Skandinavia - og dermed har man mye å strekke seg etter i det som man definerer som sitt hjemmemarked.

Veidekke vil betale ut et utbytte på kr. 2,50 pr aksje. Dette vil nok glede alle de Veidekke-ansatte som eier aksjer i sitt eget selskap.

  

 

Se Terje R Venolds blogg:

http://www.terjes-tanker.no/article39292.ece