Navarsete: Arrogant å ville utradere 330 kommuner

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har lite til overs for Fremskrittspartiets forslag om å kutte antall kommuner i Norge til rundt 100.

– Dagens kommunestruktur er viktig for lokaldemokratiet, nærhet til tjenestene kommunen leverer og folks mulighet til å påvirke. Erfaringene tilsier at dette er elementer Frp ikke er veldig opptatt av, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til NTB. Hun mener forslaget er et uttrykk for økt sentralisering.

– Å planlegge en reform fra Oslo som skal utradere 330 kommuner, er arrogant overfor kommunene. De har vist seg godt i stand til å ta over store oppgaver, sier Sp-statsråden.

Frp vil belønne sammenslåing

Frp vil bruke belønning for å slå sammen nok kommuner å redusere antallet fra dagens 430 til rundt 100. At sammenslåingen skal være frivillig er tråd med Frp’s program.

– Erna Solberg forsøkte å tvinge kommunene gjennom straff. Det mener jeg ikke man skal gjøre. Å bruke belønning som virkemiddel er det beste. Det har de gjort i Danmark. Det er kun et par kommuner som er blitt tvunget til sammenslåing, sier partiets kommunalpolitisk talsmann Per-Willy Amundsen til Nationen.

Han vil ikke komme med et nøyaktig tall på hvor mange kommuner han ønsker seg.

– Men hvis du ser på regionrådene, der man har funnet naturlige samarbeidsformer, vil du ha et godt utgangspunkt, sier Amundsen.

Ser heller til Finland

Navarsete omtaler den danske kommunereformen som en tvangsreform og sier den har ført til stor byråkrativekst og avmakt blant danske lokalpolitikere.

– Vi ser heller til Finland. Der har kommunene ansvar for nesten alt, men de oppnår svært gode resultater og utnytter ressursene godt, sier hun.

Kommunalministeren sier hun vil fortsette arbeidet med på finne nye former for forpliktende samarbeid mellom kommunene.

– Spørsmålet er hva folk rundt i landet synes er best, og vi kommer til å fortsette dialogen med kommunene. Dersom noen selv ønsker å slå seg sammen, vil vi være positive til det, sier Navarsete.

– Mange kommuner bra for Sp

Per-Willy Amundsen mener det ville ha vært et bredt politisk forlik på Stortinget dersom Senterpartiet ikke hadde sittet i regjering med Arbeiderpartiet. Sp er kritisk til kommunesammenslåing fordi partiet har mange ordførere i dag, hevder Amundsen.

– De vil miste mange tillitsvalgte hvis en rekke kommuner blir slått sammen, sier han.

Navarsete ser derimot en finmasket kommunestruktur som «det beste bolverket mot sentralisering».