Maskin for kjemperør produsert i Sandefjord

For første gang har en såkalt CW 4000 blitt bygget i Norge. Maskinen, som kan produsere glassfiberrør fra 90 cm til fire meter i diameter, er bygget ved NLI Subsea Service AS på oppdrag fra Flowtite Technology, som har utviklet teknologien.

Begge bedriftene har tilhold i Sandefjord.

– Det finnes ingen andre maskiner som produserer rør på regulær basis med tilsvarende dimensjoner og teknologi. Man kan kjøre vogntog igjennom disse rørene om man vil, forteller Engineering Manager ved Flowtite Technology, Brede Bolsø.

– Rør med slike enorme dimensjoner brukes særlig som kjølevannsrør i kraftverk og kjemisk industri. Et stort marked for store dimensjoner er også for avsaltingsanlegg i deler av verden med mangel på rent vann.

Til Egypt

CW4000-maskinen, som er den femte i sitt slag i konsernet, har nettopp gjenomgått en vellykket test i Sandefjord. Nå skal den demonteres, pakkes i containere og fraktes til Kairo, der den skal settes opp i fabrikk. Hele prosessen skjer under ledelse av norske ingeniører fra Flowtite Technology.

Rørmaskinen har stor kapasitet og kan produsere inntil 750 meter om dagen avhengig av rørdimensjonen. Glassfibertrådene vikles på i en kontinuerlig prosess hvor oppkuttet glassfiber, sand og polyester inngår. Styrken på rørene bestemmes av blandingsforholdet av de ulike komponentene. I 45 år har Flowtite GRP-rør demonstrert de beste egenskaper under de fleste forhold og er i dag ledende for vann og avløp verden over.

Fra Norge til verden

Det som begynte med norskproduserte glassfiberrør og tanker på midten av 60-tallet er i dag vokst til en verdensomspennende industri med fabrikker i 22 land, salgskontorer i 70 land og en omsetning på over en milliard dollar.

Høyt kompetansenivå

Den tidligere Jotun-eide bedriften Flowtite Technology, eies i dag av det Saudi-arabiske selskapet Amiantit. Produksjon av rør i Norge ble flyttet til Polen i 2003, men alt forsknings- og utviklingsarbeid foregår fortsatt i Sandefjord.

– En viktig årsak til at milliardkonsernets teknologidivisjon fortsatt ledes fra Sandefjord, er at kompetansen ikke uten videre kan flyttes, samtidig har det vist seg vanskelig å bygge opp tilsvarende andre steder, forteller administrerende direktør Tomas Andersson.

– Det vi driver med er kompositt-teknologi på høyt internasjonalt nivå, og med ingeniører som har jobbet i bedriften i 20-30 år, sier det seg selv at vi har en kunnskap som ikke lett lar seg erstatte.