Flyveaske i sement er en god miljøløsning

Oppslaget i Byggeindustrien om at miljøvernorganisasjoner i USA ønsker å forby bruk av flyveaske i betong er misvisende. - Debatten i USA har handlet om behandlingen av flyveaske som avfall i kullkraftindustrien, sier kommunikasjonssjef Vetle Houg i HeidelbergCement Northern Europe.

Norcem ser på flyveaske som et produkt som er godt egnet i sement, hvor det bidrar til å redusere utslipp av CO2 fra sementproduksjon og dermed bidra til mer bærekraftig bygging.

Flyveaske er et av avfallsproduktene fra kullfyrte kraftverk. Asken inneholder svært små partikler (finere enn sigarettrøyk) og fanges opp gjennom filtre i kraftverkene. Ofte blir asken deponert lokalt, noe som har negative miljøkonsekvenser. Det har derfor blitt sett på som viktig å finne bruksområder for askeproduktene.

Det er gode grunner til å bruke flyveaske som suppleringsmateriale i sement. De viktigste er at asken har en sammensetning som gjør at den reagerer kjemisk i betongen slik at den blir veldig tett. De fine partiklene i flyveasken gir i tillegg betongen gode støpelighetsegenskaper. Betong med flyveaske får også økt motstandsdyktighet mot nedbrytning.

Miljømessig er det også gode grunner til å bruke flyveaske i sement da det muliggjør en lavere energibruk per tonn ferdig sement, med tilhørende lavere utslipp av blant annet CO2. Dessuten reduserer man mengden av avfall som går til landfyllinger.

Debatten om flyveaske i USA har sitt utspring i miljøbevegelsens ønske om å kutte ned på kullkraft. I USA alene ble det produsert over 120 millioner tonn med askeprodukter fra kullkraft. Gjennom årene har det kommet stadig nye bruksområder for askeproduktene, med betongbransjen som en av de viktigste brukerne. Så lenge det produseres kraft fra kull vil det bli produsert flyveaske, og da er det også samfunnsnyttig at denne asken i størst mulig grad blir gjenbrukt på en god måte.